Союзники обговорюють поставки Україні різних типів бойових літаків - Столтенберг

Союзники обговорюють поставки Україні різних типів бойових літаків - Столтенберг

Укрінформ
Союзники по НАТО вже поставили в Україну певні типи бойових літаків, таких, наприклад, як передані Польщею Міг-29, але наразі серед союзників по НАТО та їх партнерів триває обговорення щодо надання Україні інших типів літаків.

Як повідомляє Укрінформ, про це сьогодні у Німеччині, на військовій базі Рамштайн, перед початком зустрічі Контактної групи з оборони України, заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодо літаків – союзники вже поставили (Україні - ред.) бойові літаки. Польща передала Міг-29, триває обговорення щодо інших типів бойових літаків. Подивимося, як дискусії будуть просуватися сьогодні серед союзників й партнерів. Ми маємо постійно проводити оцінку та постійно проводити консультації. Йдеться не лише про нові платформи (озброєння – ред.), але й про забезпечення дієздатності тих платформ, які ми вже маємо», - зазначив керівник НАТО.

Він привітав лідерство та зусилля США, які зібрали зустріч Контактної групи з оборони України, та подякував уряду Німеччини за організацію такої зустрічі на своїй території.

«Я очікую, що під час цієї зустрічі союзники по НАТО та партнери оголосять про додаткову допомогу, та не лише про нові платформи, але також щодо забезпечення дієздатності вже поставлених платформ озброєння. Щоб мати бойові танки, вам також потрібно мати величезну кількість боєприпасів, пального, трейлери, щоб переміщувати важке обладнання, ремонтні машини тощо. Тож інколи ми недооцінюємо всю логістику, яка має бути організована, щоб мати в оперативній готовності таку спроможність, як бойові танки», - сказав Єнс Столтенберг.

«Ймовірно, це звучить інколи дещо нудно, але логістика є надзвичайно важливою. Зараз відбувається битва на витривалість, і ця битва на витривалість перетворюється на війну логістики. Тож, я вітаю всі оголошення, які, як я очікую, з’являться сьогодні у цьому сенсі», - додав Генеральний секретар НАТО.

Він нагадав, до Нідерланди і Данія вже оголосили про надання Україні 14 танків Leopard, США - про поставки більшої кількості боєприпасів для HIMARS та більше 300 мільйонів доларів додатково на потреби оборони України. Сьогодні ця робота буде продовжена.

Читайте також: Не лише захист лінії фронту: Ігнат пояснив, чому Україна потребує літаків F-16

Як повідомлялося, сьогодні у Німеччині відбувається чергова зустріч Контактної групи з оборони України в форматі Рамштайн, у якій беруть участь понад 50 країн, включаючи союзників по НАТО та представників країн-партнерів. Ця контактна група є головною платформою для координації всіх військових спроможностей, які союзники по НАТО та представники міжнародного співтовариства поставляють для України для захисту від російської агресії, у відповідності до права на самооборону, що передбачено в Хартії ООН.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-