У Мін'юсті кажуть, що причетні до страт військових можуть постати перед українським судом і МКС

У Мін'юсті кажуть, що причетні до страт військових можуть постати перед українським судом і МКС

Єдині новини
Укрінформ
Заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць зазначила, що причетні до страти українських військових можуть постати перед українським судочинством, а також такі справи можуть розглядатися у Міжнародному кримінальному суді.

Про це вона сказала в ефірі телемарафону “Єдині новини”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Хочу сказати, що, на жаль, це не перший подібний акт агресії і антигуманності, який ми бачимо від російської армії. Другий момент, це те, що люди, які це вчинили, якщо можна так назвати, вони мають і можуть постати перед українським судочинством… Так, дійсно, вони вчинили, відповідно до Римського статуту, воєнний злочин. Тому мають так само подібні кейси, а ми розуміємо, що це вже адміністративна практика, а не просто одиничний жахливий випадок, розглядатися і у Міжнародному кримінальному суді”, - сказала Коломієць, відповідаючи на запитання, чи вдасться притягнути до відповідальності катів, причетних до страти українських військових.

Вона зазначила, що подібні злочини російська армія вчиняє і щодо українських військовополонених, і щодо цивільних осіб.

Читайте також: Відео зі стратами бійців ЗСУ не вплинуть на поводження з російськими полоненими - Лубінець

“І це, власне, говорить про те, що вони кожного дня порушують будь-які правила ведення війни, як би, звісно, в принципі не жахливо звучало те, що взагалі такі правила існують”, - підкреслила заступниця міністра юстиції.

Також Коломієць зауважила, що у злочинів щодо катувань немає терміну давності.

“Навіть у Кримінальному кодексі України є стаття, яка регулює питання, пов’язані як із катуванням, в першу чергу з катуванням, тому, відповідно, терміну давності немає”, - сказала Коломієць.

Як повідомляв Укрінформ, в інтернеті з’явилися два відео з нібито обезголовленням українських захисників.

За інформацією CNN, “на відео, вірогідно, зображені окремі події. Одне з них могло бути записане нещодавно, а інше - судячи з кількості зелені - певно, було зняте влітку”.

Перше відео було опубліковане на проросійському каналі у соцмережах 8 квітня. Воно було навмисно зняте “вагнерівцями” і показує два обезголовлені тіла українських військових, які лежать на землі поруч з пошкодженим військовим автомобілем. Видається, що в обох мертвих військових також відтяті руки. російські акаунти стверджують, що відео було зняте поблизу Бахмута.

Читайте також: Військові ще встановлюють особу страченого українського бійця - Маляр

Друге відео, яке з’явилося у Твіттері і було навмисно сильно розмите, вірогідно, було записане влітку, з огляду на кількість рослин у кадрі. Як зазначає CNN, на ньому намагаються показати російського бійця, який використовує ніж, аби відтяти голову українського військового. Голос на початку відео наводить на думку, що жертва могла бути живою, коли розпочалося насильство.

Служба безпеки України розпочала досудове розслідування щодо відео того, як російські загарбники відрізають голову українському полоненому.

Голова СБУ Василь Малюк запевнив, що цих російських нелюдів буде знайдено і покарано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-