Польща вже надала Україні військової допомоги майже на €3 мільярди – Дуда

Польща вже надала Україні військової допомоги майже на €3 мільярди – Дуда

Укрінформ
Військова допомога Польщі для України станом на сьогодні оцінюється у близько 3 млрд євро.

Про це під час спільної пресконференції у Відні з президентом Австрії Александером ван дер Белленом заявив польський лідер Анджей Дуда, передає власний кореспондент Укрінформу.

Президент РП зазначив, що Польща зараз із свого арсеналу передає Україні літаки МіГ-29. Він висловив задоволення з приводу того, що Австрія підтримує рішення щодо передачі захисникам України літаків, які Варшава колись отримала від Німеччини.

“Ми передаємо Україні різні види зброї, починаючи від САУ Krab і ПЗРК Piorun, аби дати можливість захисникам України ефективно відбивати російську агресію. Ця допомога, враховуючи наші можливості, є величезною: ми оцінюємо, що на даний момент вона становить близько 3 млрд євро”, - наголосив польський лідер.

Читайте також: Німеччина дозволила Польщі передати Україні п’ять винищувачів МіГ-29

Він підкреслив, що у Варшаві прекрасно усвідомлюють: якщо російську агресію не буде припинено, то в майбутньому вона становитиме загрозу також для Польщі та східної Європи.

“Відтак, у нас є відчуття, що сьогодні українці насправді захищають Європу, захищають і нашу країну. Тому, ми вважаємо природним військову підтримку України”,- підкреслив Дуда.

Він подякував Австрії, як нейтральній країні, за передачу Києву бронежилетів та касок, що рятують життя українським військовим на фронті.

“Ми закликаємо, щоб Австрія більше передавала (Україні – ред.) такої допомоги, оскільки потреба в цьому є величезною. Якщо можна було би передати захисникам України більше бронежилетів і касок, то, без сумніву, вони за це були би дуже вдячні”, - підкреслив президент РП.

Читайте також: НАТО має надати Україні безпекові гарантії влітку – прем’єр Польщі

Він зазначив, що з австрійським президентом він обговорив також питання розширення санкцій проти росії й максимальне ускладнення її торгівлі із Заходом.

Дуда зазначив, що Польща стала енергетично незалежною від росії на 100% і допомагає це робити іншим сусідам.

Як зазначив польський лідер, для відновлення міжнародного порядку у світі Україна мусить відновити контроль над захопленими росією територіями, рф має вивести свої війська з України.

“Якщо цього не станеться, то навіть якщо ця війна припиниться через призупинення вогню, настане якийсь мир, то на жаль, він буде дуже коротким. росія лише відбудує свій воєнний потенціал, який було сильно послаблено останнім часом, відновить сили і, ймовірно, розпочне черговий наступ оскільки не було зроблено висновків щодо агресора”, - наголосив Дуда.

Відтак, обов’язком вільного світу він назвав дії по припиненню російської агресії і змушенню рф вивести війська з України. На його думку, це буде запорукою миру в Європі на десятиліття вперед.

Читайте також: У Польщі розповіли про деталі нового оборонного замовлення України

Дуда зазначив, що поляки настільки активно допомагають українцям, оскільки добре пам’ятають, чим є російська і радянська окупація. Він нагадав, що в Катині в 1940 році росіяни вбили понад 20 тис. польських громадян.

“Події в Бучі показали, що росіяни сильно не змінилися: вони й надалі стріляють у потилицю людям із зав’язаними руками”, - констатував президент РП.

Він додав, що треба зробити все можливе, щоб це більше ніколи не повторилося, а винні у вбивствах українців мають бути покарані.

Як повідомляв Укрінформ, 13 квітня уряд Німеччини схвалив заявку Польщі на експорт в Україну винищувачів МіГ-29 зі складів колишньої НДР.

Раніше Польща вже передала Україні вісім літаків МіГ-29.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-