росіяни намагаються оточити Бахмут із півночі та півдня - Генштаб

росіяни намагаються оточити Бахмут із півночі та півдня - Генштаб

Укрінформ
Упродовж останніх двох тижнів у районі міста Бахмут Донецької області російська федерація втратила вбитими та пораненими майже 4,5 тисячі військовослужбовців регулярних збройних сил рф і бойовиків приватної військової компанії “вагнер”.

Про це заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов сказав під час брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

За його словами, наразі найскладнішим на фронті залишається Бахмутський напрямок, де ворог продовжує наступальні дії в центральній частині Бахмута, а також у напрямках на населені пункти Богданівка та Іванівське, щоб оточити місто з півночі та півдня. Громов зазначив, що з метою посилення наступального потенціалу в район Бахмута з Авдіївського напрямку переміщено частину сил і засобів ворога.

Читайте також: росія продовжить формувати стратегічні резерви та перекидатиме їх до кордонів України — Громов

“Щодоби в районі Бахмута противник здійснює від 40 до 50 спроб наступальних штурмових дій, понад 500 обстрілів із застосуванням усього спектру наявного озброєння. При цьому військово-політичне керівництво російської федерації не зважає на значні втрати особового складу. Так, лише протягом двох останніх тижнів у районі Бахмута ворог втратив убитими та пораненими майже 4,5 тисячі “вагнерівців” та військовослужбовців регулярних збройних сил російської федерації”, — поінформував бригадний генерал.

Він розповів, що в деяких підрозділах російських військ мобілізовані військовослужбовці масово відмовляються від участі в активних бойових діях, а командування застосовує жорстокі розправи щодо відмовників. Зокрема, їх саджають у ями для здійснення фізичного та психологічного тиску, а для більш непокірних влаштовано катівню.

Окрім того, Громов повідомив, що на Лиманському напрямку з метою виходу на адміністративні кордони Луганської області ворог продовжує наступальні дії та намагається витіснити українські війська на правий берег річки Жеребець на рубежі Макіївка-Торське, а також із Серебрянського лісництва. Він зазначив, що ворог збільшив застосування оперативно-тактичної та армійської авіації по позиціях Сил оборони України.

Читайте також: рф випустила по Україні вже 8000 зенітних ракет дальньої дії, небезпека ударів зберігається - Громов

“Для посилення угруповання російських окупаційних військ на зазначеному напрямку зафіксовано перекидання мотострілецьких, артилерійських підрозділів, особового складу загону “барс”, а також додаткових засобів аеророзвідки”, — додав заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ.

Водночас, за його даними, російські військові, які дислокуються в районі населеного пункту Кремінна, перебувають у депресивному стані через можливий наступ Збройних Сил України та скасовані відпустки. Крім цього, відповідно до розпоряджень командування російських військ на цьому напрямку фіксується економія боєприпасів.

“На Мар'їнському та Авдіївському напрямках противник не полишає спроб оволодіти населеними пунктами. На кожному із зазначених напрямків щодоби відбувається від 20 до 40 спроб здійснення штурмових дій. Противник здійснює до 200 обстрілів”, — зауважив Громов.

Розповідаючи про Вугледарський напрямок на Донеччині, він заявив, що після невдалих спроб ведення наступальних дій, відчутних втрат, ворог вдається до обстрілів позицій українських військ у районах населених пунктів Водяне, Вугледар та Пречистівка. При цьому в результаті значних втрат серед особового складу 155-ї та 40-ї окремих бригад морської піхоти під час бойових дій у районі Вугледара на зазначений напрямок передислоковано мобілізованих військовослужбовців та підрозділи пвк “вагнер”.

Читайте також: Міноборони: найважчі зіткнення - у Бахмуті, запеклі бої тривають у Мар’їнці та Авдіївці

Також бригадний генерал повідомив, що на Запорізькому та Херсонському напрямках ворог продовжує обстріли українських військ, завдає ракетно-бомбових ударів у районі населених пунктів Херсон та Запоріжжя, на окремих напрямках посилює сили і засоби, у тому числі протитанкові засоби з метою недопущення наступальних дій Сил оборони України.

Як повідомлялося, Сили оборони України з 24 лютого 2022 року по 13 квітня 2023 року ліквідували близько 180 тисяч 590 російських військових.

Фото: Костянтин Ліберов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-