рф використовує «Росатом» як лазівку, аби купувати електроніку для ракет в обхід санкцій – МЗС

рф використовує «Росатом» як лазівку, аби купувати електроніку для ракет в обхід санкцій – МЗС

Укрінформ
Запровадження санкцій ЄС проти «Росатома» не лише позбавить рф 9 млрд доларів прибутку на рік, а й перекриє лазівку для закупівлі через численні дочірні компанії мікрочипів та електроніки для виробництва ракет та військової техніки.

Про це заявила директорка Департаменту економічної дипломатії та санкційної політики МЗС Олександра Василенко під час круглого стола на тему: "Як зробити санкції проти атомної галузі росії більш дієвими?", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Вона зазначила, що ядерна енергетика забезпечує рф майже 9 млрд доларів прибутку щороку. Окрім того, росія використовує «Росатом» для постачання технологій.

«Оскільки структура «Росатома» налічує більш як 300 різних юридичних осіб, які знаходяться в різних юрисдикціях, це дозволяє «Росатому» використовувати ці компанії для того, щоб закуповувати технології, які потім використовуються у сектора ВПК. Тому ми завжди акцентуємо увагу міжнародних партнерів саме на тому, що це питання не тільки доходів російського бюджету, а й в першу чергу це величезна дірка в обході санкцій, які вже запроваджені проти рф», - сказала Василенко.

Читайте також: Відсутність санкцій проти «росатому» загрожує ядерній безпеці Європи - представник України при ЄС

Вона пояснила, що компанії «Росатома» знаходяться і в США, і в європейських юрисдикціях, і на Близькому Сході, що дозволяє їм закуповувати, наприклад, мікрочіпи та електроніку, які потім будуть використані у виробництві ракет та військової техніки.

«Україна постійно на всіх рівнях, починаючи від Президента і закінчуючи рівнем робочих контактів, закликає до запровадження санкцій проти російського ядерного енергетичного сектора за безпосередню причетність до злочинів на цивільних ядерних об’єктах України, це по-перше, і по-друге, з метою забезпечення ефективності вже накладених санкцій.

Ми очікуємо безкомпромісної і жорсткої позиції міжнародної спільноти щодо забезпечення політичних, економічних та правових наслідків цієї терористичної діяльності», - акцентувала директорка Департаменту економічної дипломатії та санкційної політики МЗС.

Вона нагадала, що Україна вже запровадила санкції проти 200 юридичних та 200 фізичних осіб атомної галузі рф, зокрема, й «Росатома» та інших підприємств та установ, які належать до сектора ядерної енергетики.

Читайте також: Дохід «росатома» зріс на 17%, Україна наполягає на санкціях - Шмигаль

«Ми також постійно порушуємо питання віддзеркалення наших українських санкцій у санкційній політиці наших партнерів», - зауважила Василенко.

У цьому контексті вона нагадала, що у санкційних пакетах Великої Британії і США, запроваджених 24 лютого 2023 року, є певні санкції проти деяких юридичних осіб «Росатома», які знаходяться на території або в юрисдикції цих держав.

На думку Василенко, це є сигналом про позитивну динаміку, адже раніше жодних санкцій проти ядерного сектора рф не було.

Як повідомлялося, за даними джерел агенції PAP у Європейському Союзі, три країни ЄС - Франція, Угорщина і Болгарія - блокують запровадження санкцій ЄС проти сектора атомної енергетики росії, зокрема державного концерну “Росатом”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-