Десять бригад Сил оборони отримали позашляховики від благодійників з Європи та США

Десять бригад Сил оборони отримали позашляховики від благодійників з Європи та США

Фото
Укрінформ
На Київщині відбулась передача 13 автомобілів на потреби бригад Сил оборони, які були закуплені коштом пересічних громадян із близько 10 країн ЄС та США.

Зокрема, цього разу позашляховики отримали «Госпітальєри», «Кракен», «Вовки Да Вінчі» та ще 7 бригад Сил оборони, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Головним організатором заходу виступила команда Help99.сom, яку в Україні представляє благодійний фонд “69 Сніффінг Бригада” - волонтерський проєкт естонського стартап-підприємця Рагнара Сасса. Починаючи з 2018 року, він інвестував в українські стартапи, а також заохочував європейських та американських партнерів відкривати для себе українські таланти. З цією метою він відкрив коворкінг LIFT99 та на його основі збудував майданчик для розбудови українського стартап-підприємництва, куди регулярно приїздили інвестори, які активно фінансували українські команди.

Українським військовим передали партію позашляховиків, закуплену за кошти європейців та американців / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Як зазначалося під час заходу, від початку повномасштабного вторгнення команда LIFT99 поставила перед собою завдання використати всі наявні ресурси на користь української перемоги. Ті, хто були інвесторами у мирні часи, почали вкладати кошти в українську армію, та придбали вже понад 160 позашляховиків, 70 дронів, 37 генераторів та тонни іншого військового та цивільного спорядження для 70 військових підрозділів.

«Було передано сьогодні 13 автомобілів, загалом ми вже передали 161 одиницю. Допомогу отримають різні бригади, наприклад такі як «Кракен», «Госпітальєри», 92-га бригада та інші. Авто будуть використовуватись в різних цілях, найчастіше це евакуація, а також для розвідувальних цілей, аби під’їхати ближче до лінії фронту тощо», - повідомив Сасс.

Читайте також: Польські лісівники передали українським військовим 24 позашляховики та 20 генераторів

Менеджер благодійного фонду “69 Сніффінг Бригада” Микита Цилюрик зауважив, що вся благодійна допомога українським військовим була б неможливою без участі пересічних громадян з різних країн світу.

«Я дуже пишаюсь тим, що нам допомагають прості люди. Тобто часто ми займаємось тим, що ми оголошуємо збір на якусь автівку, і люди з Естонії, Фінляндії та інших країн донатять і ми збираємо на такі конвої. Ось на цей конвой із 13 автівок нам за два тижні вдалося зібрати кошти. Європейці дуже добре розуміють, що це війна за їх свободу, тому вони дуже щиро допомагають», - розповів Цилюрик, додавши, що позашляховики везуть зі Швеції, Фінляндії, Естонії. Він також додав, що є багато стартапів, які виділяють значні кошти, аби купувати авто конкретній бригаді чи конкретному спецпідрозділу.

Відповідаючи на запитання, як відбирають бригади, яким надається така допомога, він зазначив, що тут йдеться про звичайні людські зв’язки, коли військові одне одному та своїм друзям розповідають про свої потреби. На жаль, не всі потреби вдається задовольнити одразу, однак волонтери намагаються прийти на допомогу там, де це найбільш потрібно.

Відповідаючи на запитання Укрінформу щодо нібито «втоми» європейців від війни в Україні, власник компанії LIFT99 Рагнар Сасс наголосив, що цей російський наратив не має нічого спільного з реальністю, і нинішній захід є найкращим тому підтвердженням.

Читайте також: Благодійники передали позашляховики для відновлення системи медицини катастроф

«Звичайно, що країни Балтії – Латвія, Литва, Естонія - завжди будуть допомагати, але також до цього конвою долучилися представники багатьох країн. До речі, великі кошти були отримані зі США та Німеччини. Бо громадяни Німеччини відчувають, що, можливо, їх уряд робить недостатньо, це наша спільна війна і ми будемо підтримувати Україну до перемоги», - запевнив Сасс.

Наразі кошти на закупівлю 13 позашляховиків зібрали у 10 країнах: Естонії, Латвії, Швеції, Фінляндії, Канаді, США, Австралії, Німеччині, Бельгії та Україні. Крім того, повідомили учасники заходу, кошти збирають і в інших країнах, тож громадяни практично всіх країн Євросоюзу долучаються до збору коштів на потреби українських захисників.

Своєю чергою представники військових підрозділів, які приїхали отримати позашляховики, наголосили, що автівки в «червоній зоні» на лінії фронту – це розхідний матеріал, тому потреба в них постійно зростає. Крім того, важливою є і закупівля спеціальних камер нічного бачення, які допомагають військовим пересуватись на автівці з вимкненими фарами.

Як зазначили організатори заходу, водіями автомобілів, які переганяють в Україну, є ті самі люди, які вкладають значні суми в їх придбання. Так, у цьому конвої одним із водіїв є засновник Естонського юнікорна BOLT (компанії з оцінкою понад $1 мільярд) Мартін Вілліг, бельгійський ветеран-морпіх, якому 70 років, вищий менеджмент інших юнікорнів (Veriff, Pipedrive) та засновники стартапів, що розвиваються.

Як повідомляв Укрінформ, 21 березня шведські волонтери передали штурмовій бригаді «Лють» спеціалізовані авто з потужними генераторами. Крім того, волонтери пригнали з Німеччини до Запоріжжя 8 автомобілів, які передадуть військовим на фронт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-