Глава МАГАТЕ каже, що поблизу Запорізької АЕС посилилися бойові дії

Глава МАГАТЕ каже, що поблизу Запорізької АЕС посилилися бойові дії

Укрінформ
Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив, що біля захопленої росіянами Запорізької АЕС посилилися бойові дії, та водночас вважає близьким досягнення угоди про створення зони безпеки довкола станції.

Як передає Укрінформ, про це Гроссі сказав в інтерв’ю AP.

За його інформацією, у районі ЗАЕС посилилися активні бойові дії. «Моя команда на місці щодня повідомляє про атаки, вибухи важкого озброєння. Це відбувається практично постійно», – пояснив гендиректор МАГАТЕ.

Він зауважив, що бачить «підвищений рівень небезпеки» через бойові дії: «Думаю, найважливіше - уникнути аварії, а ймовірність, що вона може статися, зростає».

За 13 місяців війни станція шість разів перемикалася на аварійні дизель-генератори для живлення основних систем охолодження. Коли знову знадобляться резервні джерела живлення, передбачити абсолютно неможливо, сказав Гроссі.

Читайте також: Зеленський: росія продовжує використовувати ЗАЕС для радіаційного шантажу світу

«Це може статися через обстріл, через безпілотник, через атаку, через наступальну чи оборонну операцію. Тож це не те, що можна спланувати», – зазначив він.

Очільник МАГАТЕ наголосив, що підтримує діалог як з українськими, так і з російськими посадовцями, оскільки прагне досягти угоди, «аби гарантувати, що в Європі не станеться великої радіологічної катастрофи».

Коментуючи можливість домовленостей щодо безпеки, він сказав: «Думаю, що це близько… Очевидно, що потрібні політичні зобов'язання, політичне рішення. У цьому разі… вони домовлятимуться про захист станції. Вони не домовляються між собою. Вони домовляються з МАГАТЕ. Вони домовляються про ядерну безпеку і захист. Це дуже важливий елемент, який, на мою думку, слід взяти до уваги».

Читайте також: Глава МАГАТЕ зустрівся із Зеленським у Запоріжжі

Гроссі зауважив, що вважає своїм обов'язком активізувати переговори, спрямовані на захист АЕС. За його словами, він обговорював ситуацію на найвищому рівні з обома сторонами і все ще обговорює різні сценарії, які можуть привести до створення захисної зони навколо станції.

«Ці пропозиції стосуються запобігання ядерній аварії», – уточнив Гроссі, підкресливши, що вони не спрямовані на створення військової переваги, легітимізацію ситуації чи на забезпечення широкого припинення вогню.

Гендиректор МАГАТЕ додав, що такий підхід зробить досягнення угоди можливим, «а не утопічним, чого ми муситимемо чекати місяці й місяці».

Читайте також: Жодна інституція не може допомогти з деокупацією ЗАЕС, треба шукати інші механізми - Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, Гроссі вирушив на Запорізьку АЕС, щоб оцінити стан безпеки станції. Він давно закликає до створення захисної зони навколо неї.

У понеділок глава МАГАТЕ зустрівся з Президентом Зеленським і, за його словами, найближчими днями, «найімовірніше», вирушить до росії.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-