Депортація українських дітей росією є складовою геноциду – французький юрист

Депортація українських дітей росією є складовою геноциду – французький юрист

Укрінформ
Факт депортації росією дітей з України є складовою злочину геноциду.

Про це в інтерв'ю Голосу Америки сказав французький юрист Еммануель Доуд, який подав позов до Міжнародного кримінального суду щодо незаконного і насильницького вивезення з України дітей, передає Укрінформ.

«Згідно з Римським статутом, що регулює діяльність Міжнародного кримінального суду, суд має юрисдикцію щодо трьох злочинів: воєнні злочини, злочини проти людяності та злочини геноциду. Ви можете подумати, що геноцид — коли злочинець хоче знищити цілу країну, цілу націю, цілу етнічну групу. Насправді сам факт депортації дітей є складовою злочину геноциду», - заявив Доуд.

За його словами, напади на частину населення з метою асиміляції цього населення, в даному випадку української нації, достатньо, щоб кваліфікувати те, що відбувається як геноцид.

«Іншими словами, забрати дітей силою, депортувати, вивезти їх до росії, віддати російським усиновлювачам, щоб потім розірвати всі зв'язки — і психологічні, і фізичні — з їхніми батьками, з українським народом, з історією... Так, це називається асиміляцією частини української нації і тому це можна назвати геноцидом», - наголосив юрист.

Він переконаний, що винних притягнуть до відповідальності, оскільки ордери на арешт видаються раз і назавжди. «Такі злочини не мають терміну давності. Тож я переконаний: усі, хто винний у цих злочинах, будуть засуджені», - сказав Доуд.

Також він вважає, що будуть видані нові ордери на арешт путіна.

«З того моменту, як його почали розглядати як того, хто віддавав накази, як представника вищої влади, який хотів цієї війни, давав вказівки та дозволяв проводити бомбардування мирного населення, так, будуть ще ордери на арешт. Так само, як, наприклад, з приводу злочинів, скоєних у Бучі, коли командир роти десантників повернувся до росії і був нагороджений. У той час як телебачення по всьому світу транслювало ці зображення, ніхто не міг забути ці тіла, цих людей, убитих прямо на вулиці, цих масових поховань... Тож таких військових злочинців, як цей офіцер, у росії не переслідують - їх нагороджують. І всі вони, починаючи з пана путіна, мають за це відповісти», - сказав юрист.

Читайте також: Депортація дітей до рф: Лубінець каже, що кількість може сягати сотень тисяч

Як зазначив Доуд, усі докази про депортацію до росії українських дітей були зібрані командою юристів з відкритих джерел і подані у позові до Міжнародного кримінального суду.

«Нам не доводилося проводити таємних розслідувань, нам не потрібно було користуватися, наприклад, послугами хакерів, які б шукали російську інформацію. Весь фактологічний матеріал, який ми надали, взято із відкритих російських джерел. Докази нам надала сама російська влада. Це офіційний сайт кремля, де ми бачимо, як володимир путін обговорює ситуацію з марією львовою-бєловою та просить її змінити законодавство, щоб дозволити негайне усиновлення українських дітей російськими сім'ями», - сказав Доуд.

Він зазначив, що російське телебачення показувало, як до рф привозили українських дітей автобусами, потягами чи літаками, як їх зустрічали губернатори різних російських регіонів, які збиралися передати їх російським сім'ям.

«російське телебачення транслювало кадри, як вони фактично штурмують дитячі будинки в Україні і забирають дітей, саджають їх до армійських вантажівок, а потім ці діти виявляються в росії — через кілька днів, тижнів чи через рік. Так що так, всі ці докази надали самі росіяни», - розповів юрист.

За його словами, зміни до російського законодавства, які вони планують, дозволяють менш ніж за 24 години змінювати громадянське становище цих дітей, змінювати їхні прізвища, імена, місця народження та дати народження таким чином, щоб вони стали "ідеальними маленькими росіянами".

Читайте також: Депортація українських дітей повністю виправдовує ордер МКС на арешт путіна - фон дер Ляєн

Як повідомлялося, 17 березня Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента росії путіна та дитячого омбудсмена марії львової-бєлової. Їх підозрюють у воєнних злочинах - незаконній депортації та переміщенні населення, зокрема дітей, з тимчасово окупованої території України.

Усі країни-члени Міжнародного кримінального суду тепер юридично зобов'язані затримати і передати до суду путіна.

23 березня у будівлі Міжнародного кримінального суду (МКС) відбулося підписання угоди про відкриття field (польового – ред.) Офісу прокурора МКС в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-