Депортація дітей до рф: Лубінець каже, що кількість може сягати сотень тисяч

Депортація дітей до рф: Лубінець каже, що кількість може сягати сотень тисяч

Укрінформ
Підтверджено депортацію в російську федерацію понад 16 тисяч українських дітей, реальні цифри можуть сягати сотень тисяч.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" сказав Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

“У нас підтверджених, верифікованих українських дітей, яких російська федерація примусово депортувала, на даний час 16 228. Це діти, які перебувають на території рф, які пройшли процес депортації. З приводу загальної кількості я можу тільки припускати, бо процес верифікації складний. Можу припускати, що може йтись про десятки, а може навіть сотні тисяч українських дітей, яких росія примусово вивезла”, - сказав Лубінець.

Стосовно дітей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, Лубінець зазначив, що йдеться також про десятки і навіть сотні дітей.

Він зауважив, що специфіка міжнародного права полягає в тому, що примусова депортація розпочинається тільки тоді, коли українських дітей російська федерація перевозить через кордон.

“Навіть якщо примусово вивезли в Крим, то Міжнародний кримінальний суд трактуватиме це не як депортацію, бо це Україна, Крим — це Україна, а от як тільки вони перетнуть кордон, діями російських військових або окупаційної влади, то тільки з того часу розпочинається процедура депортації”, - поінформував Лубінець.

Уповноважений з прав людини зазначив, що вести перемовини з росією щодо дітей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях легше, головне довести, що на території України залишаються і проживають їх прямі родичі. І навіть у таких випадках окупанти намагаються протидіяти цьому і всіляко затягують процес.

Читайте також: Двох українських дітей вдалося повернути з тимчасово окупованої території - Лубінець

Стосовно повернення тих дітей, які вже були вивезені на територію рф, складніше.

"Вони розуміють, що кожна повернута дитина - це додатковий свідок саме воєнного злочину примусової депортації українських дітей. Тут не швидко і важко проходить цей процес. На даний час нам вдалося повернути більше трьох сотень українських дітей, і цей процес не завершується. Зараз в роботі декілька нових історій, родин, якими ми займаємося, очікуємо в найближчий час позитивних новин", - зазначив Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні з початку повномасштабної війни загалом вважаються знайденими 10 597 дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-