Зеленський вручив нагороди бійцям СБУ та Нацгвардії

Зеленський вручив нагороди бійцям СБУ та Нацгвардії

Фото, відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський під час урочистостей вручив нагороди бійцям Служби безпеки України та Нацгвардії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Президента.

Звертаючись до присутніх генералів, офіцерів, сержантів і курсантів СБУ, Зеленський відзначив подвиг і силу оновленої бойової спецслужби.

«Український народ прагнув мати таку Службу безпеки своєї держави, якою міг би пишатися, якій міг би бути щиро вдячним, і завдяки якій міг би відчувати впевненість, що Україна буде захищена від усіх загроз, хоч би якими вони були», – наголосив Зеленський.

Читайте також: Президент відзначив нагородами 81 військовослужбовця, 11 із них посмертно

Президент зауважив, що час повномасштабної війни з рф поставив СБУ в умови постійного бою за Україну й водночас жорсткого внутрішнього відбору та очищення.

За словами Зеленського, деталі багатьох завдань і бойових операцій СБУ можна буде розповісти лише згодом, після перемоги України.

«Але всі українці й українки вже можуть бути впевненими в тому, що Служба безпеки нашої держави додаватиме більше й більше героїчних сторінок до нашої національної історії, історії нової незалежної України», – наголосив він.

Читайте також: Зеленський присвоїв звання Героя України полковнику Півненку та майору Башкінцеву

Зеленський нагадав, що за час повномасштабної війни з росією понад 500 працівників СБУ відзначені державними нагородами, зокрема шістьом присвоєне звання Героя України.

Читайте також: СБУ затримала російських агентів, серед них - інженер «Мотор Січі»

Він зазначив, що СБУ б’ється з ворогом на фронті – у найгарячіших точках, забезпечує кіберзахист країни, стабілізує ситуацію у звільнених районах, дбає про те, щоб у жодній частині країни ворог не мав результативних прислужників.

«Служба допомагає нам звільняти українців і українок із полону. Це велика робота. Разом працює велика команда. І Малюк, і Буданов, і Єрмак», – наголосив Президент.

Читайте також: Зеленський звернувся до учасників засідання Євроради

Глава держави відзначив усі підрозділи СБУ за потрібні для України результати. «Я вдячний за це вам усім. Від керівництва, від генерала Василя Васильовича Малюка до кожного з вас, до кожного працівника й працівниці Служби безпеки України. Дякую курсантам, які готуються приєднатися до вашої потужної професійної команди», – підкреслив він.

Зеленський вручив державні нагороди військовослужбовцям СБУ. Зокрема він передав орден «Золота Зірка» родичам загиблого Героя України. Глава держави також вручив ордени Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, «За мужність» ІІ ступеня, «За мужність» ІІІ ступеня, Данила Галицького, медалі «За військову службу Україні» та «Захиснику Вітчизни».

Також глава держави взяв участь в урочистостях з нагоди відзначення 9-ї річниці Національної гвардії України й випуску офіцерів Національної академії НГУ та Київського інституту НГУ.

«Сьогодні ми додаємо до нашої перемоги, яку українці наближають усіма силами, іще 334 причини – 334 воїни Національної гвардії України, які завершили навчання й приєднуються до сил оборони й безпеки України. 334 офіцери, яким належить за будь-яких обставин примножувати славу України, захищати волю України, дбати про українців і українок», – зазначив глава держави у виступі.

Глава держави наголосив, що Національна гвардія України стала одним із ключових елементів загальної системи захисту держави, який не дає ворогу здолати Україну. І протягом років війни на Донбасі, і з перших хвилин повномасштабного вторгнення росії нацгвардійці проявляють справжню українську силу та роблять усе, щоб Україна вистояла, підкреслив він.

«Ми зараз – на вирішальному етапі боротьби за нашу незалежність, суверенітет, боротьби за Україну, яка триває протягом століть, яка стала змістом життя різних поколінь нашого народу. Я не маю сумнівів, що нам вдасться захистити Україну й вибороти для українського народу довготривалу безпеку, свободу й мир. Ми повинні зробити все, щоб пришвидшити цей результат, пришвидшити нашу перемогу. Я вірю, що ваші дії наближатимуть нашу спільну українську мету. І нехай ваш характер проявить свою сталевість у боротьбі з окупантом», – сказав Президент.

Глава держави висловив подяку всім бійцям, керівництву, офіцерам Національної гвардії України, харківській Національній академії НГУ та Київському інституту НГУ.

Зеленський взяв участь у заході з нагоди відзначення 9-ї річниці Нацгвардії та нагородив військових / Фото: ОПУ

особовий склад Національної академії НГУ після повномасштабного вторгнення рф на територію України розпочав несення бойової служби з охорони та оборони Харкова. Нацгвардійці виконували бойові завдання на блокпостах на під’їздах до міста на дорогах Харків – Чугуїв, Харків – Високий, Харків – Пісочин, Харків – Суми, здійснював охорону та оборону об’єктів критичної інфраструктури й органів місцевого самоврядування. Упродовж 2022 року під час оборони Харкова двоє військових НАНГУ загинули.

Нині зведений підрозділ академії входить до сил оборони міста-героя Харкова та продовжує виконання завдань з охорони стратегічних об’єктів.

Особовий склад Київського інституту НГУ протягом перших тижнів повномасштабної війни забезпечив охорону та оборону адміністративних будівель Києва.

Під час урочистостей Зеленський вручив орден «Золота Зірка» майору Вадиму Ященку, якому присвоєно звання Героя України. Ященко виконував бойові завдання зі знищення ворога на Харківщині, закріплення позицій для забезпечення просування підрозділів, зачистки звільнених населених пунктів. У червні 2022 року майор надав домедичну допомогу пораненому гвардійцю, але під час евакуації потерпілого сам зазнав мінно-вибухової травми, множинних осколкових поранень та травматичної ампутації пальця ноги. Однак, ризикуючи власним життям, майор урятував побратима.

Крім того, Зеленський вручив високі державні нагороди ще дев’ятьом нацгвардійцям. Викладачі та курсанти отримали з рук Президента медалі «За військову службу Україні», «За бездоганну службу» ІІІ ступеня, «Захиснику Вітчизни».

Як повідомляв Укрінформ, 25 березня виповнюється 31 рік із дня створення Служби безпеки України.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-