І на фронті, і в тилу: як СБУ протидіє внутрішньому і зовнішньому ворогу

І на фронті, і в тилу: як СБУ протидіє внутрішньому і зовнішньому ворогу

Укрінформ
25 березня виповнюється 31 рік із дня створення Служби безпеки України

В останні 365 днів Служба безпеки перейшла на рейки воєнного часу: співробітники спецслужби, окрім протидії внутрішньому ворогу, взяли в руки зброю і нищать ворога зовнішнього – на фронті. 

На рахунку СБУ сотні бойових і спеціальних операцій у найгарячіших точках України. Після початку повномасштабного вторгнення співробітники Служби викрили більш як 600 російських агентів, які мали дестабілізувати ситуацію зсередини. "Фактично можна констатувати: СБУ переграла російські ФСБ та ГРУ, які робили ставку на своїх агентів всередині України", розповів Укрінформу речник СБУ Артем Дехтяренко.

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Він наголосив, що окрім протидії російським спецслужбам, ключовими досягненнями СБУ за 2022 рік можна вважати унікальні спецоперації: затримання Медведчука та його обмін на 200 українських військовополонених, виявлення у церковному середовищі УПЦ Московського патріархату агентів кремля, документування і притягнення до відповідальності воєнних злочинців з рф та білорусі, санкції проти російського бізнесу та пошук російських активів в Україні для конфіскації на користь держави.

Представники СБУ разом з іншими захисниками захищають державу на полі бою, перебуваючи у найгарячіших точках війни – від Зміїного до Бахмута. 

«Якщо говорити про конкретні операції, проведені СБУ, – то їхні деталі залишаться невідомими, як мінімум, до Перемоги. Можу сказати, що співробітники Служби безпеки виконують найскладніші операції у найгарячіших точках фронту. Та ж сама спецоперація зі звільнення острова Зміїний, документальний фільм про яку вийшов минулого тижня, – також була проведена за участі СБУ», – наголосив Дехтяренко.

З першого дня війни СБУ викриває та затримує ворожі ДРГ, російських агентів і шпигунів, відбиває кібератаки рф, захищає критичну інфраструктуру, розслідує воєнні злочини окупантів тощо. 

Фото: president.gov.ua
Фото: president.gov.ua

Голова СБУ Василь Малюк – бойовий генерал з великим досвідом. Як сам Малюк розповідав у інтерв’ю українським журналістам, він разом з колегами і бойовими побратимами у перший же день широкомасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року виїхали назустріч ворогу. Робили усе, аби не дати йому зайти до Києва. 

«Василь Васильович особливий акцент робить на контррозвідувальну складову Служби, що дозволяє нам максимально протидіяти загрозам національній безпеці. Сам факт, що ворогу не вдалося дестабілізувати ситуацію з середини, – це результат ефективної роботи СБУ, яка бореться не тільки із зовнішнім, а й з внутрішнім ворогом», – наголошує речник Служби. 

Дехтяренко нагадав, що у структурі СБУ є підрозділ, який відповідає за внутрішню безпеку. Одне з пріоритетних його завдань – не допустити агентурного проникнення іноземних спецслужб безпосередньо до української спецслужби. Це надзвичайно важливо, особливо під час війни. 

Наразі самоочищення служби – це один із головних пріоритетів нашої діяльності, говорить Дехтяренко. Це питання на особистому контролі у голови СБУ, який особисто розробляв спецоперацію із викриття і затримання ТОПового посадовця, котрий очолював Кримське управління СБУ, Олега Кулініча, якого слідство підозрює у державній зраді.

«На щастя, таких випадків у Службі небагато. Але ті, хто став на шлях зради, – будуть обов’язково покарані. Ми самі виявляємо ці деструктивні елементи, але, відповідно до законодавства, – передаємо їх у ДБР, оскільки це їхня підслідність», – сказав Дехтяренко. 

Спецпризначенці СБУ виконують складні спецоперації на передовій – співробітники Служби одними з перших заходять на звільнені території, де проводяить стабілізаційні заходи та викривають тих, хто допомагав ворогу.

«Якщо говорити про ТОПових колаборантів та сфери їхньої роботи, то можна виокремити президента "Мотор-Січі" (Вячеслава Богуслаєва – ред.), який наразі знаходиться під слідством, про гауляйтерів росіян на тимчасово окупованих територіях – Пушиліна, Балицького, Пасічника та Сальдо», – зазначає Дехтяренко.

Він зауважив, що українська Служба повністю володіє картиною того, що відбувається на тимчасово окупованих територіях: «Знаємо імена, прізвища та інші установчі дані колаборантів і підкреслюємо, що на кожного з них чекає відповідальність». 

Із 24 лютого 2022 року слідчі СБУ розслідували понад 1400 проваджень за статтею 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). У цьому злочині підозрюються загалом більш як 700 осіб. Щодо понад 100 із них уже маємо вироки суду. Серед державних зрадників – Віктор Медведчук, якого обміняли на 200 наших героїв – захисників з "Азовсталі". 

Дехтяренко наголосив, що з початку повномасштабної війни СБУ викрила понад 600 російських агентів та шпигунів, які проводили розвідувально-підривну діяльність проти України.

По суті, в Україні заблоковано “п’яту колону”: зокрема, СБУ ініціювала заборону 17 проросійських політичних партій та зняття з реєстрації десятків громадських організацій, діяльність яких мала антиукраїнський характер. Спецслужба не допустила й поширення деструктивного впливу ворожих спецслужб через релігійні структури. Відповідні безпекові заходи були проведені в так званій УПЦ (МП), нагадав він.

Ще один аспект діяльності Служби – боротьба з інформаційними загрозами: постійно виявляються і блокуються інформаційні майданчики, які ворог використовує для дестабілізації ситуації в Україні. 

Як розповів речник СБУ, через інтернет-платформи і групи в соціальних мережах вони пропагують сепаратизм та закликають до захоплення влади, намагаються сіяти розбрат та провокувати паніку. З початку повномасштабного російського вторгнення припинено функціонування майже півсотні ботоферм та понад 500 каналів в ютубі з аудиторією, що перевищує цифру в 15 млн користувачів. 

Фото: IVAN STETSENKO, СБУ
Фото: IVAN STETSENKO, СБУ

Гордість СБУ – це й бійці центру спецоперацій «А» СБУ ("Альфа"), військова контррозвідка та оперативні співробітники СБУ. Вони, зокрема, брали участь у звільненні Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Херсонської та Миколаївської областей. «З першого дня повномасштабної війни наші співробітники виявляли й ліквідовували ворожі ДРГ. Перекривали логістичні шляхи загарбникам. Нищили штаби та склади противника. Допомагали цивільному населенню», – розповідає Дехтяренко.

Він відзначив, що «завдяки чат-боту СБУ (Stop_Russian_war_Bot) сили оборони перетворювали на металобрухт ворожу техніку, влаштовували “бавовну” на складах з боєприпасами та паливом, ліквідували тисячі окупантів, у тому числі – декількох російських генералів».

Про вагомий внесок СБУ в боротьбу за нашу Перемогу свідчить велика кількість державних нагород: за час війни ними відзначені понад 540 співробітників СБУ, із них 6 отримали звання Героїв України, (4 з них – посмертно). За словами речника Служби, імена більшості з цих Героїв залишаться невідомими для суспільства. Адже дані оперативників і контррозвідників СБУ засекречені, щоб не нашкодити їхній роботі. У таких випадках нагородження відбувається таємними указами, зазначив Дехтяренко. 

Водночас, він розповів про групу «Тумана». Це група спецпризначення зі співробітників СБУ, яка захищала Київщину і робила усе можливе, аби ворог не потрапив до столиці у березні 2022 року. 

Величезний шмат роботи СБУ виконує і на звільнених територіях. Окрім стабілізаційних заходів, це і документування воєнних злочинів рашистів та їхнє притягнення до відповідальності. Так, з 24 лютого 2022 року слідчі Служби безпеки розслідували понад 75 тис. кримінальних проваджень. Майже 32 тис. із них – стосуються порушень законів та звичаїв війни. 

Як наголосив Дехтяренко, саме завдяки матеріалам, які зібрали слідчі СБУ, Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента рф володимира путіна. «Слідчі спецслужби працюють щоденно, аби не тільки виконавці, але й головний «організатор» злочинів отримали покарання. Ми робимо все, щоб показати світу не емоції, а чітку доказову базу, яка, зрештою, приведе путіна до заслуженого фіналу на лаві підсудних. путін однозначно заслуговує на міжнародний трибунал», – коментував це рішення голова СБУ Василь Малюк.

У Службі наголошують: воєнні злочини не мають терміну давності. «Тому рано чи пізно кожен воєнний злочинець буде покараний. Ми працюємо над цим», – запевнив Дехтяренко. 

Про високу якість роботи СБУ говорять і дані соціологічних досліджень. Так, за даними соціологічних досліджень Центру Разумкова, Служба має найвищий рівень довіри громадян за всю історію існування – їй довіряють 74% українців.

Як повідомлялося, 25 березня 1992 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про Службу безпеки України».

Яна Лемешенко

Перше фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-