Боррель пояснив, чому війну в Україні не можна порівнювати з іншими конфліктами

Боррель пояснив, чому війну в Україні не можна порівнювати з іншими конфліктами

Укрінформ
Злочинна російська війна в Україні несе для Європи очевидну екзистенційну загрозу, тому допомогу ЄС для України не слід порівнювати із підтримкою інших партнерів.

Про це на пресконференції у Брюсселі за підсумками Безпекового форуму Шумана заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Коли мова йде про війну високої інтенсивності, контраст з іншими подіями стає більш очевидним. Є актори, які кажуть, - ваша мобілізація щодо України була набагато більш швидкою та інтенсивною, ніж та яку ви мали з нами… І це правда. По-перше, війна в Україні є екзистенційною загрозою для Європи. Це відбувається на наших теренах, недалеко від нашого дому. Ми все ж таки люди – нам набагато ближче те, що нас зворушує», - заявив Боррель.

За його словами, це також змушує усвідомити той факт, що у світі існують інші конфлікти, «драматична інтенсивність яких не сприймалася таким же чином, оскільки вони нас прямо не торкалися».

Читайте також: Агресія рф проти України стала сигналом до пробудження Європи – Боррель

Високий представник ЄС зауважив, що війна високої інтенсивності, яка точиться в Україні, вимагає мобілізації фінансових та військових ресурсів у масштабах, які не мають нічого спільного з масштабом військових тренувальних місій або з боротьбою проти гібридних загроз.

«З допомогою Європейського фонду миру ми допомагаємо нашим партнерам із військовим обладнанням, від Африки до Західних Балкан, від Близького Сходу до Кавказу. Так, все це наразі знаходиться у затінку України, тому що в Україні точиться війна високої інтенсивності… Ми прагнемо розвинути військові спроможності, щоб відповідати на загрози високої інтенсивності, існування яких довела російська злочинна агресія проти України», - повідомив Боррель.

Читайте також: Україна закликає ЄС збільшити постачання зброї та артилерійських снарядів

Він нагадав, що останні 20 років Європа лише знижувала свої військові та оборонні спроможності, вдвічі зменшила оборонні витрати та в чотири рази скоротила виробництво боєприпасів, які зараз є вкрай необхідними. Усвідомлюючи це, ЄС прагне якомога ширшого співробітництва з партнерами, щоб зміцнювати колективну стійкість, разом протидіяти гібридним загрозам та іноземним інформаційним маніпуляціям.

«Ми часто повторюємо ці назви: кіберзагроза, гібридна загроза, дезінформація… Але, повірте мені, саме це є полем бою у майбутньому. Це не про те, щоб захоплювати землю, це про захоплення розумів. І нам доведеться боротися у цій битві», - сказав Боррель.

На його думку, далеко не всі усвідомлюють дійсний масштаб партнерства ЄС у сфері безпеки й оборони. Між тим, наразі Євросоюз проводить 21 місію та операцію, до яких залучено більш як 5000 людей. З цього персоналу, цивільного та військового, понад 300 є громадянами країн-партнерів. ЄС підтримує постійний діалог з безпеки й оборони з більш ніж 20 країнами світу, включаючи Японію, Індію, Республіку Корея.

Читайте також: У ЄС розглянуть збільшення Фонду миру ще на €3,5 мільярда - Боррель

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі, в приміщенні Європарламенту, відбувся перший в історії ЄС Безпековий форум Шумана, мета якого - розширення партнерства та пошук спільних відповідей на виклики у сфері безпеки. У форумі взяли участь понад пів сотні країн, 50 організацій, аналітичних та академічних структур. Наступний такий захід заплановано 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-