Зеленський назвав стратегічним кроком до перемоги рішення ЄС про снаряди для України

Зеленський назвав стратегічним кроком до перемоги рішення ЄС про снаряди для України

Відео
Укрінформ
Рішення європейських партнерів про погоджений спільний план для прискорення постачання снарядів Україні є стратегічним кроком який додає впевненості в незмінності руху до перемоги над державою-терористом.

Як передає Укрінформ, про це Володимир Зеленський заявив у вечірньому відеозверненні.

“Маємо сьогодні кілька важливих рішень, передусім оборонних. Наші європейські партнери погодили спільний план, щоб прискорити постачання снарядів для нашої артилерії. Вага цього рішення – 2 мільярди євро. Передбачено як невідкладне постачання, так і виробництво боєприпасів. Це стратегічний крок. Те, що додає впевненості в нашій єдності, у незмінності руху до перемоги над державою-терористом. Дякую всім нашим партнерам у Європі! Усім, хто дійсно зацікавлений, щоб Європа була сильною і вільною”, - сказав Президент.

Глава держави відзначив, що сьогодні було оголошено і про новий оборонний пакет від Сполучених Штатів Америки.

“Обсяг – 350 мільйонів доларів. Це ракети для "Хаймарсів", артилерійські та інші боєприпаси – усе, що дійсно необхідне, щоб підтримати наших воїнів. Дякую Президенту Байдену, Конгресу й усім американцям“, - підкреслив Зеленський.

Читайте також: Україна закликає ЄС збільшити постачання зброї та артилерійських снарядів

Як повідомлялося, Єврокомісія та Європейська служба зовнішніх дій запропонували триєдиний підхід для прискорення постачання в Україну боєприпасів. Зокрема, планується виділити 1 мільярд євро для компенсації країнам ЄС негайних поставок уже наявних боєприпасів, ще 1 мільярд євро буде спрямований на спільне замовлення у європейської оборонної промисловості для поповнення арсеналів та продовження постачання в Україну. Третя складова цього плану передбачає розвиток виробничих спроможностей європейського ВПК для вирішення викликів, що постають перед ЄС у сфері безпеки у зв’язку із російською агресією.

Читайте також: Зеленський подякував США за новий пакет оборонної допомоги

Сьогодні цей план отримав підтримку Ради ЄС у форматі "Jumbo" - одночасно за участі міністрів закордонних справ та міністрів оборони ЄС. Учасники зустрічі першим питанням розглянули ситуацію в Україні та продовження військової допомоги для забезпечення її права на самооборону від російської агресії.

Також 20 березня адміністрація президента США Джозефа Байдена оголосила про виділення нового пакета допомоги Україні у сфері безпеки й оборони, який включає ракети HIMARS, HARM, боєприпаси та інше озброєння.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-