У Пентагоні вважають, що гігантські вантажні крани з Китаю можуть передавати розвіддані

У Пентагоні вважають, що гігантські вантажні крани з Китаю можуть передавати розвіддані

Укрінформ
Офіційні особи оборонного відомства США все більше стурбовані тим, що гігантські крани китайського виробництва, які працюють в американських портах по всій країні, у тому числі в кількох, які використовуються військовими, можуть дати Пекіну можливий інструмент шпигунства, прихований від очей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Wall Street Journal.

“Крани можуть стати новим Huawei. Це ідеальне поєднання законного бізнесу, який також може маскуватися під таємний збір розвідданих”, - сказав Білл Еваніна, колишній високопосадовець контррозвідки США.

Він додав, що крани також могли б забезпечити віддалений доступ для тих, хто хоче перервати потік товарів.

Читайте також: Прем'єр Індії на зустрічі G20 закликав до спільної позиції щодо глобальних проблем

Офіційні особи США фактично заборонили обладнання китайського телекомунікаційного гіганта Huawei Technologies Co. після попередження, що воно може використовуватися для шпигунства за американцями.

Деякі чиновники з нацбезпеки США та Пентагону порівняли крани типу “судно-берег”, виготовлені китайським виробником Shanghai Zhenhua Heavy Industries Co. (ZPMC), із Троянським конем.

“Попри те, що вони (крани – ред.) порівняно якісні та недорогі, вони містять складні датчики, які можуть реєструвати та відстежувати походження та призначення контейнерів. Це викликає занепокоєння, що Китай може отримати інформацію про матеріальні засоби, які доставляються в країну або вивозяться з неї для підтримки військових операцій США по всьому світу”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Тайвань заявляє, що Китай відправив до острова 25 військових літаків і три кораблі

У посольстві Китаю у Вашингтоні назвали занепокоєння США щодо кранів “параноїдальною” спробою перешкодити торговельно-економічному співробітництву з Китаєм.

Представники ZPMC коментарів не надали.

Останніми роками представники нацбезпеки США вказали на низку обладнання китайського виробництва, яке могло б полегшити стеження або збої в США, включно з системами перевірки багажу та електричними трансформаторами.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці січня цього року адміністрація США вирішила суттєво посилити експортні обмеження, запроваджені проти Huawei, заборонивши американським компаніям продавати їй більшість технологій і товарів.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-