Прем'єр Індії на зустрічі G20 закликав до спільної позиції щодо глобальних проблем

Прем'єр Індії на зустрічі G20 закликав до спільної позиції щодо глобальних проблем

Укрінформ
Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді в четвер закликав міністрів закордонних справ країн G20 знайти спільну позицію щодо глобальних проблем, відкриваючи зустріч, на якій, схоже, домінуватиме тема війни росії проти України.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

Індія, яка цього року головує у «Великій двадцятці», відмовилася звинувачувати росію у війні в Україні та закликала до дипломатичного рішення. До того ж, країна різко збільшила закупівлю російської нафти.

«Ви зустрічаєтеся в час глибоких глобальних розбіжностей. Ми не повинні допустити, щоб питання, які ми не можемо вирішити разом, стали на заваді тим, які ми можемо вирішити», - сказав Моді.

Індія сказала, що війна в Україні буде важливою темою для обговорення, але «питання, пов’язані з продовольчою, енергетичною безпекою та добривами, вплив конфлікту на ці економічні виклики, з якими ми стикаємося, також отримають «належну увагу».

Європейські та американські делегати, які прибули до Нью-Делі на зустріч міністрів закордонних справ країн G20, вкотре наголосили, що покладають на відповідальність за війну на росію, а Німеччина повідомила, що використає зустріч для протидії російській пропаганді.

росія ж своєю чергою заявила, що використає зустріч для того, щоб розповісти світові, хто, на думку москви, відповідальний за глобальну політичну та економічну кризу.

У зустрічі в Нью-Делі беруть участь 40 делегацій, у тому числі глава мзс росії сергій лавров, держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган.

У середу, 1 березня, Блінкен заявив, що не планує зустрічатися з колегами з Китаю та рф. Відносини між Вашингтоном і Пекіном напружені через війну рф проти України, а також через те, що минулого місяця США збили китайську шпигунську повітряну кулю.

Читайте також: Бербок планує говорити на зустрічі G20 про російську війну в Україні та її наслідки для світу

Зустріч глав МЗС у Нью-Делі відбувається через кілька днів після зустрічі міністрів фінансів країн G20 у Бенгалуру, на якій також домінувала тема російського вторгнення в Україну. Ця зустріч закінчилася тим, що Індія оприлюднила підсумковий документ замість спільного комюніке через відсутність консенсусу серед групи щодо засудження росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-