Світ має об’єднатися для створення трибуналу щодо злочинів росії – Костін

Світ має об’єднатися для створення трибуналу щодо злочинів росії – Костін

Укрінформ
Те, що в Україні скоїли російські загарбники, є злочином не лише проти України та українців, - ці вчинки є злочином проти людства та проти усього світу. Саме тому світ має об’єднати зусилля, щоб створити трибунал для покарання країни-агресора, в ім’я доброго майбутнього для прийдешніх поколінь.

Про це сьогодні у Львові, під час міжнародної конференції United for Justice — «Об’єднані заради справедливості», заявив генеральний прокурор України Андрій Костін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Обговорення, що відбулося сьогодні, надсилає показовий сигнал, що ми на одній стороні. Для нас важливо бути навіть більш точними в комунікаціях, щоб переконати весь світ, який вже знає про акт агресії. Переконати його бути сміливим та зробити наступний крок – приєднатися до нашого трибуналу з метою покарання агресора. Це важливо не лише для України та українців, не лише із поваги до солдатів України, але також для майбутніх поколінь», - наголосив Костін.

Читайте також: Сьогодні підписали угоду про створення Центру з розслідування злочинів агресії рф у Гаазі - Костін

Він нагадав, що відразу після початку військової агресії громадяни України почали шукати належну назву для майбутнього трибуналу над російськими злочинцями. Першою такою назвою було – «Харківський трибунал», - це коли з перших днів вторгнення окупанти почали обстрілювати артилерією і ракетами житлові райони Харкова. Потім з’явилася назва Маріупольського трибуналу. Згодом – трибунал Бучі, інших звільнених від окупації міст та селищ України, де були виявлені жахливі свідчення звірств російських загарбників проти мирного населення.

«Наслідки цих злочинів були виявлені не лише після звільнення Київської області. Після звільнення Харківської та Херсонської областей були знайдені сліди таких же звірств. Тож це була стала, цілеспрямована поведінка окупантів. Українцям потрібен цей трибунал, щоб відновити справедливість, що наразі порушена. І це не лише політична заява. За нею – сотні тисяч українців, які втратили своїх близьких та свої домівки. Від цієї агресивної війни постраждали всі українці, кожен з них», - зазначив генпрокурор.

Читайте також: Dialogue Group забезпечить міжнародну підтримку розслідування злочинів рф проти України – Костін

Він зауважив, - у кожній країні світу, будь-то Європа або Америка, люди обговорюють проблеми, що пов’язані із цією війною, - в економіці, наслідки високих цін на енергію, на газ, високий рівень інфляції, - і все це є наслідками російської агресії.

«В таких випадках я кажу – подивіться, ви також постраждали від цієї агресії. Тож має бути наша колективна відповідь, щоб покарати керівництво росії. Я абсолютно погоджуюся із створенням ефективної системи (правосуддя – ред.) для майбутнього. Тому що те, що ми робимо зараз, - це не лише для нас, і не лише сьогодні. Йдеться про майбутні покоління та про майбутнє усього цивілізованого світу», - підкреслив Костін.

Читайте також: Агресія росії проти України змушує уточнювати правове визначення геноциду – генпрокурор Естонії

Як повідомлялося, сьогодні у Львові відбувається міжнародна конференція, яку ще називають «Юридичним Рамштайном», головною метою якого є розгляд шляхів притягнення до відповідальності російських загарбників, які скоїли та продовжують вдаватися до воєнних злочинів та злочинів проти людства в ході агресії проти України та на тимчасово окупованих територіях. Окремо учасники конференції розглядають можливість створення спеціального трибуналу в Гаазі із засудження злочину агресії проти України та притягнення до відповідальності вищого політичного та військового керівництва рф.

Фото: ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-