Агресія росії проти України змушує уточнювати правове визначення геноциду – генпрокурор Естонії

Агресія росії проти України змушує уточнювати правове визначення геноциду – генпрокурор Естонії

Укрінформ
У своїй агресії проти України російська федерація використовує мову ненависті та очевидні заклики до геноциду, але для майбутнього притягнення загарбників до відповідальності за їхні злочини, необхідно переглянути правове визначення самого терміну «геноцид».

Про це сьогодні у Львові, під час міжнародної конференції United for Justice — «Об’єднані заради справедливості», заявив генеральний прокурор Естонії Андреас Пармас, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Риторика й наративи, що використовує російська федерація, її пропагандисти та лідери, тягне за собою геноцидні явища, які закликають викорінити цілу націю, позбавити ідентичності мільйони людей. Як юрист, я завжди маю думати, як кваліфікувати це явище з правової точки зору, уникаючи політичних міркувань та очікувань», - сказав естонський генпрокурор.

Читайте також: Винні у сексуальному насильстві під час війни в Україні постануть перед судом – представниця ООН

Він зауважив, що у визначенні геноциду йдеться про фізичне або біологічне знищення цілих груп людей. Історія України знає такі приклади, наприклад, в часи Голодомору. Населення Естонії також знало у власній історії часи етнічних чисток та масових депортацій.

«Але певні дії, які можуть трактуватися як геноцид, можуть не обов’язково означати пряме фізичне або біологічне знищення… Я говорю про практику етнічних чисток, так званий культурний геноцид. Це, ймовірно, звучить не так радикально, як вбивства або знищення цілих груп людей. Але, виходячи з історії, і як свідчить минулий рік (російської агресії - ред.) в Україні, такі практики використовуються для знищення народів. Тож необхідно, щоб було можливим у суді довести, що такі дії є актом геноциду», - зауважив Пармас.

Він наголосив, що цивілізованому світу важко навіть уявити собі ті злочини, які були скоєні росією проти України та проти її народу. Відповідні дефініції злочину геноциду мають бути враховані у міжнародному праві.

Читайте також: росія веде не просто війну проти України, а здійснює геноцид – глава МЗС Естонії

«Дуже важливо, щоб політики в усьому світі говорили про це голосно, про ті звірства, що відбулися в Україні. Має бути політична воля та готовність знову відкрити дискусію щодо самої дефініції геноциду та її розширення. Така дискусія мала б відбутися набагато раніше», - додав генеральний прокурор Естонії.

Як повідомлялося, у Львові відбувається міжнародна конференція, яку ще називають «Юридичним Рамштайном», головною метою якого є розгляд шляхів притягнення до відповідальності російських загарбників, які скоїли та продовжують вдаватися до воєнних злочинів та злочинів проти людства в ході агресії проти України та на тимчасово окупованих територіях. Окремо учасники конференції розглядають можливість створення спеціального трибуналу в Гаазі із засудження злочину агресії проти України та притягнення до відповідальності вищого політичного та військового керівництва рф.

Фото: ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-