Наступного тижня Кабмін затвердить примусову евакуацію дітей з батьками із зони бойових дій

Наступного тижня Кабмін затвердить примусову евакуацію дітей з батьками із зони бойових дій

Укрінформ
У Кабінеті Міністрів працюють над механізмом запровадження примусового вивезення дітей з принаймні одним із батьків із зон бойових дій. Відповідне рішення можуть ухвалити вже наступного тижня.

Про це повідомив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, відповідаючи на запитання журналістів під час пресконференції в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

"Стосовного цього питання розроблена відповідна нормативна база. Наступного тижня Кабінет Міністрів її затвердить. Вона проходить відповідні процедури в міністерствах і Секретаріаті Кабміну для того, щоб дати можливість евакуювати дітей з одним з дорослих", - сказав Шмигаль.

Він додав, що ні міжнародне, ні українське законодавство при наявності батьків, які не позбавлені батьківських прав, не дає змоги забирати примусово дітей і вивозити їх. Тому коли батьки ставляться до цього безвідповідально, не хочуть евакуйовувати своїх дітей, а навколо вже прилітають великі снаряди, бомби, це велика проблема.

"Ми працюємо над тим, щоб знайти шлях, як евакуйовувати дитину щонайменше з одним з батьків, це буде напрацьовано, ми провели обговорення... Якщо є живі батьки, які опікуються дитиною, не позбавлені батьківських прав, ви не можете відібрати дитину і вивезти без їхньої згоди. Якщо є загроза життю дитини, то ми працюємо над тим, щоб примусово евакуйовувати дитину з одним із батьків. Таке можливо і саме в цьому полягає ініціатива Мінреінтеграції і також Мінсоцполітики", - пояснив Шмигаль.

Читайте також: Близько 250 громадян повернулися у Бахмут з тих, хто раніше евакуйовувався – Верещук

Глава уряду наголосив, що станом на сьогодні Україна продовжує евакуацію з зони бойових дій всіх бажаючих.

За словами Шмигаля, з окупованих територій вже повернули в Україну декілька сотень дітей, які були викрадені росією. Їх повернули завдяки зверненням їхніх родичів, ця робота продовжується.

Прем'єр додав, що на даний час Україна не має списків всіх дітей, які знаходяться або були вивезені з окупованих територій.

Читайте також: У Куп’янську проводять обов’язкову евакуацію дітей і маломобільних громадян

Як повідомлялося, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій ініціює проєкт постанови Кабінету Міністрів щодо захисту дітей, які перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів. Проєктом постанови передбачено дозволити ОВА за погодженням з органами військового командування та Коордштабом з питань проведення обов’язкової евакуації приймати рішення про проведення обов’язкової евакуації в примусовий спосіб дітей з їхніми батьками або особами, які їх замінюють. Такі рішення зможуть ухвалюватися щодо окремих населених пунктів, де ведуться активні бойові дії. При цьому відмова батьків від обов’язкової евакуації не допускається.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-