Генсек НАТО: Ми маємо створити довгострокові зобов’язання для безпеки України

Генсек НАТО: Ми маємо створити довгострокові зобов’язання для безпеки України

Укрінформ
Після перемоги України у розв’язаній росією війні демократичні країни мають не допустити повторення таких подій, розірвати замкнене коло російської агресії та зміцнити безпеку України.

Про це сьогодні у Гельсінкі під час виступу на Північному саміті SAMAK (Соціал-демократичні партії та профспілкові рухи у країнах Півночі – ред.) заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми не знаємо, коли ця війна закінчиться. Але коли це відбудеться, ми маємо переконатися, що ця історія не повториться. Президент путін не може продовжувати шахраювати із європейською безпекою. Ми маємо розірвати це коло російської агресії. Це означає, що ми маємо надати Україні можливість стримувати агресора та оборонятися від агресії у майбутньому. Ми маємо створити довгострокові зобов’язання для безпеки України. Тому що майбутнє України у євроатлантичній родині», - наголосив Столтенберг.

Читайте також: Допомога НАТО для України перевищила €100 мільярдів – Столтенберг

Він нагадав, що сьогоднішній форум SAMAK відбувається у Гельсінкі, у місті, де були закладені основи для європейської безпеки. Гельсінський Заключний акт допоміг зменшити напругу часів «холодної війни», відкрив можливість для розвитку співробітництва та для дотримання принципів свободи і прав людини. 35 країн, від Північної Америки та Європи, підписали цей документ, включаючи СРСР. Домовленість дозволяла мирно вирішувати суперечки, передбачала повагу до суверенних кордонів та зобов’язувала країни-учасниці утримуватися від погроз або від використання сили.

«Президент путін нині зруйнував ці принципи. Ми можемо бути шоковані жорстокістю цієї війни проти України, але ми не маємо дивуватися цьому. Це лише частина тенденції в російській агресії протягом вже багатьох років – у Грозному, в Грузії, в Алеппо, в Криму і на Донбасі, і зараз - повномасштабне вторгнення в Україну», - зауважив генеральний секретар НАТО.

Він зауважив, що західні союзники обмінювалися розвідувальною інформацію щодо можливої російської агресії за кілька місяців до її початку, докладали активних дипломатичних та політичних зусиль, щоб переконати росію не починати війну. Незважаючи на всі ці заклики, путін зробив вибір на користь нападу. Після року цієї війни, за висновком Столтенберга, путін не готується до миру, він готується лише до більшої війни.

Читайте також: Україна стане членом НАТО у довгостроковій перспективі – Столтенберг

«Я чув занепокоєння, що наша підтримка для України збільшує ризик ескалації. Але поки наш найбільший сусід вторгається в іншу країну, не існує варіантів, що позбавлені ризику. Без сумніву, найбільшим ризиком була би перемога путіна в Україні. Це могло б показати авторитарним лідерам, що агресія спрацьовує, що використання сили отримує винагороду. Це зробить світ більш небезпечним, а нас – більш вразливими. Тож підтримка України є вірною не лише з моральної точки зору, - вона також відповідає нашим власним інтересам безпеки», - підкреслив Столтенберг.

Як повідомлялося, від початку російського військового вторгнення в Україну у лютому минулого року НАТО та його країни-союзниці надають допомогу Україні у постачанні сучасної зброї та у тренуванні українських військ. Контактна група з оборони України у форматі Рамштайн, що організована під егідою США, об’єднала вже 54 демократичні держави світу, включаючи союзників по НАТО, які скоординовано надають Україні зброю та військове обладнання для реалізації її права на самозахист, відповідно до Хартії ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-