Понад чверть кібератак були спрямовані проти українського уряду та місцевих органів влади

Понад чверть кібератак були спрямовані проти українського уряду та місцевих органів влади

Укрінформ
До галузей, на які в Україні найчастіше здійснюються кібератаки, відносяться енергетика, сектор безпеки і оборони, телекомунікації і розробка програмного забезпечення.

Про це під час брифінгу заявив речник Держспецзв’язку Володимир Кондрашов, передає кореспондент Укрінформу.

«За минулий рік, з 1 січня по 31 грудня минулого року, лише один з наших підрозділів, а саме - урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні інциденти CERT-UA, у ручному режимі дослідила 2194 кіберінциденти і кібератаки. З 24 лютого минулого року по сьогодні в ручному режимі командою досліджено 1880 таких інцидентів. Понад чверть з них - це атаки на органи місцевої влади та урядові організації. Також до галузей, на які найчастіше здійснюються кібератаки, відноситься енергетика, сектор безпеки та оборони, телекомунікації та розробка програмного забезпечення, фінансовий сектор та логістика», – уточнив він.

Представник Держспецзв’язку зазначив, що наразі вони відслідковують діяльність 81-го хакерського угруповання, більшість з яких походить з рф.

Речник заявив, що наразі видно, що під прицілом російських хакерів, перш за все, перебуває цивільна інфраструктура, і що цей фокус лишався незмінним упродовж усього року повномасштабної війни з рф.

Однак, за його словами, сам фокус цих атак змістився зі ЗМІ і телекомунікацій на початку повномасштабного вторгнення – до атак на цивільну енергосистему у другій половині минулого року.

«Протягом минулого року змінилася і мета російських хакерів – від великої кількості підривних атак до шпигунства і викрадення даних. росія поводить себе у кіберпросторі як держава-терорист. російські кібератаки часто координуються з наземними та повітряними ударами по, насамперед, цивільній інфраструктурі», - поінформував Кондрашов.

Представник Держспецзв’язку сказав, що у світі загалом російські кібератаки стали частиною їхньої інформаційно-пропагандистської машини.

Окремо він уточнив, що енергетичний сектор перебуває під увагою російських хакерів від початку повномасштабного вторгнення і аж до сьогодні, коли росія обстрілює об’єкти енергетики за допомогою ракет і дронів-камікадзе.

«Після перших обстрілів до роботи взялася і російська пропаганда, розповідаючи, що відключення електроенергії – це наслідки хитрощів влади, а не ракетних обстрілів», – уточнив речник.

Читайте також: Цьогоріч росія здійснила вже 550 кібератак на Україну - СБУ

«Загроза кібератак з боку рф як на українські системи, так і на наших партнерів, союзників, лишається постійною і високою. Свіжий приклад тому – сьогоднішня кібератака ранкова на сайти низки українських державних органів і відомств. Це чергова атака, скерована саме на цивільні цілі. Наразі наші фахівці працюють над ліквідацією наслідків цієї атаки», - сказав він.

За словами Кондрашова, не маючи особливих успіхів проти ЗСУ, в такий спосіб російські хакери, очевидно, сублімують якісь власні перемоги.

«Основний урок із сьогоднішньої атаки і з атаки 14 січня, яка передувала повномасштабному вторгненню росіян – саме у цьому: ніколи немає причин для того, щоб бути спокійними. Концепція гібридної війни росіян передбачає використання всіх типів впливу і тиску на країну, на яку вони нападають», - заявив представник Держспецзв’язку.

На думку речника, не тільки Україна, а й наші партнери - усі цивілізовані країни світу – мають готуватися до нових атак росіян, постійно посилювати власний захист, бо кіберфронт не має кордонів.

Як повідомлялося, Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації за минулий рік зафіксувала 415 кіберінцидентів, що у 2,8 раза більше ніж у 2021 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-