росія продовжує затримувати і катувати цивільних - правозахисниця

росія продовжує затримувати і катувати цивільних - правозахисниця

Укрінформ
росія продовжує практику викрадення та затримання українців, як це було останні 9 років.

Про це сказала Тетяна Катриченко, координатор ГО «Медійна ініціатива за права людини», на заході в штаб-квартирі ООН, повідомляє кореспондент Укрінформу.

До 24 лютого 2022 року було відомо про 4,5 тисяч - цивільних і військових, сказала активістка і додала, що після 24 лютого практика затримань продовжилась.

«Після повномасштабного вторгнення росія захопила у полон приблизно 8 тисяч українських військовослужбовців як на окупованих територіях, так і на лінії фронту», - зазначила Катриченко.

За її словами, росія продовжили практику затримань цивільних громадян. Лише у звільненій наприкінці березня 2022 року Київській області зникли щонайменше 123 цивільні особи. Більшість з них утримуються на території рф, зокрема, у білгородській та курській областях, а також в окупованому Криму. Щодо деяких з них правозахисники отримали відповіді з рф, що вони, мовляв, «протидіяли так званій СВО».

«Їх приховують від зовнішнього світу, не надають інформацію про їх стан ні родинам, ні державі», - сказала Катриченко. Не кажучи вже про те, що затриманих переміщують з порушенням Женевських конвенцій. Правозахисниця зауважила, що багато цивільних утримують разом з військовими, як це було й до 24 лютого.

Читайте також: Україна представила в ООН докази порушень росією гуманітарного права

Загалом, за її словами, нараховано 921 цивільного, які наразі перебувають на окупованих територіях або в рф.

«Але ця цифра може бути в 5-7 разів більше», - заявила правозахисниця.

Катриченко звернула увагу на те, що значно зросла кількість жінок. До 24 лютого затримання жінок-військовослужбовців було скоріше винятком, то наразі можна говорити про 500-700 затриманих. Звільнити вдалося за 12 місяців 161 жінку, серед яких і цивільні, додала вона.

За її словами, скільки цивільних жінок затримано, сказати неможливо через відсутність доступу та контактів.

Процес пошуку значно ускладнений, адже росія приховує місця утримання і постійно переміщує людей, зокрема, вглиб країни, і неможливо дізнатися про умови їх утримання.

У цьому контексті Катриченко дорікнула Міжнародному комітету Червоного Хреста за те, що він «не є достатньо наполегливим у цій роботі, як не був достатньо наполегливим і до повномасштабного вторгнення».

Читайте також: У Червоному Хресті кажуть, що мають «лімітований» доступ до місць утримання військовополонених

«росія не готова припинити практику катувань, унаслідок яких військові та цивільні отримують нові травми; росія не готова віддавати цивільних, навіть якщо вони мають проблеми зі здоров’ям чи вони досить поважного віку. Не існує механізму звільнення тисяч цивільних громадян, оскільки практика обмінів за Женевським конвенціями на них не розповсюджуються», - сказала Катриченко.

Вона запропонувала створити спеціальний перемовний майданчик, спеціальну платформу для звільнення цивільних із залученням перемовників найвищого рівня.

«росія нищать Україну та українців, катуючи військових за їх опір, а також викрадаючи цивільних за їх незгоду з окупацією. Затримання та знущання є системною практикою рф з 2014 року, про яку має знати світ, бо незнання дає росії підстави продовжувати такі злочини», - підсумувала правозахисниця.

На заході виступили правозахисники, юристи, дипломати, але також українці, які самі пройшли через російських полон і катівні.

Як повідомляв Укрінформ, у Нью-Йорку в штаб квартирі ООН у середу відбуваються слухання щодо грубих порушень прав людини, спричинених російською агресією проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-