Чеські слідчі зафіксували 2800 інцидентів, пов'язаних із воєнними злочинами рф в Україні

Чеські слідчі зафіксували 2800 інцидентів, пов'язаних із воєнними злочинами рф в Україні

Укрінформ
Чеські слідчі, які приєдналися до розслідування воєнних злочинів росії в Україні, зафіксували з відкритих джерел близько 2800 інцидентів та понад 40 000 пошкоджених або знищених об'єктів.

Про це повідомила головний прокурор Праги Лєнка Брадачова, передає Укрінформ із посиланням на Radio Prague International.

За її словами, поліція Чехії за рік, що минув з початку російського вторгнення, звинуватила 57 осіб у злочинах на ґрунті ненависті щодо українців.

Прокурори також мають інформацію про вивезення дітей з України до росії.

Читайте також: Притягнення до відповідальності керівництва рф за вчинення злочину агресії проти України

Чеська Республіка може брати участь у розслідуванні воєнних злочинів в Україні завдяки принципу універсальності, метою якого є забезпечення судового переслідування на основі міжнародного права.

Чеські слідчі також отримують інформацію про воєнні злочини під час допитів українських біженців, до яких вони зверталися через некомерційні організації або які відреагували на онлайн-опитування поліції.

Проте, за словами Брадачової, більшість із приблизно 280 000 біженців, які зараз перебувають на території Чехії, або не мають жодної інформації з цього питання, або не хочуть давати свідчення.

Читайте також: Зеленська закликала ООН створити трибунал для розслідування злочинів рф в Україні

Це пов'язано зі страхом та спільною недовірою українців до державних установ, зокрема до поліції, йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, у березні минулого року Міжнародний кримінальний суд розпочав власне розслідування російських воєнних злочинів в Україні, після завершення слідства справа буде направлена на розгляд МКС.

Генпрокурор Андрій Костін заявив, що результати розслідування МКС російських воєнних злочинів в Україні можна буде побачити уже цього року.

МКС розглядає справи лише стосовно високопоставлених воєнних злочинців і лише за їх присутності на лаві підсудних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-