У НАТО стурбовані тим, що Китай може надати підтримку росії — Столтенберг

У НАТО стурбовані тим, що Китай може надати підтримку росії — Столтенберг

Укрінформ
росія починає нові наступи, мобілізує більше військ та увійшла в контакт з Північною Кореєю і Іраном. НАТО також стурбовано тим, що Китай може планувати надати військову підтримку рф.

Про це сьогодні під час пресконференції за підсумками тристоронньої зустрічі за участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та Високого представника ЄС Жозепа Борреля заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Сьогоднішня зустріч, за його словами, є свідченням єдності Альянсу і Європейського Союзу у наданні негайної допомоги для України у її боротьбі проти російської імперіалістичної війни.

Читайте також: НАТО підтримує членство України в Альянсі, але спочатку країна має вистояти у війні – Столтенберг

«Наша зустріч сьогодні, - це символ солідарності. НАТО і Європейський Союз разом стоять поряд з Україною. Рік тому президент путін розпочав свою злочинну війну проти мирного сусіда. Факти є очевидними для всіх. Ніхто не атакував росію. росія є агресором, і Україна є жертвою агресії. Ми підтримуємо право України на самооборону, право, що передбачено Хартією ООН», - наголосив керівник НАТО.

Столтенберг підкреслив, що саме президент путін рік тому почав цю імперіалістичну війну, і нині він продовжує її ескалацію. Він сподівався швидко зруйнувати Україну та розділити світ. Але він недооцінив рішучість народу України у захисті своєї землі, а також єдність демократичного світу у протидії агресії.

«Один рік з початку російської вторгнення - немає жодних ознак того, що президент путін готується до миру. Навпаки, він готується до більшої війни. росія починає нові наступи, мобілізує більше військ та увійшла в контакт з Північною Кореєю і Іраном. Ми також дуже занепокоєні тим, що Китай може почати надавати військову підтримку для цієї російської війни», - зауважив Генсек НАТО.

Він окремо наголосив, що путін не може отримати перемогу у цій війні. Це б показало, що агресія може спрацювати, і що використання сили є виправданим. Такий розвиток міг би бути небезпечним для Європи та для глобальної стабільності. Саме тому НАТО і ЄС будуть продовжувати підтримувати Україну та надавати їй все, чого вона потребує для перемоги.

Читайте також: путін хоче бачити іншу Європу, де він зможе контролювати своїх сусідів – Столтенберг

«Я привітав нещодавні оголошення союзників про надання Україні танків, важкого озброєння та тренування для українських військ. Є термінова необхідність доставити все це в Україну. Ця війна є війною забезпечення, вона перетворюється на війну логістики. Ключові (оборонні – ред.) спроможності мають бути доставлені в Україну до того, як росія може перехопити ініціативу…. Україна має перемогти, та зберегтися к суверенна незалежна європейська держава», - підкреслив Столтенберг.

Як повідомлялося, сьогодні в Брюсселі вперше в історії відбулася тристороння зустріч між Генеральним секретарем НАТО, Високим представником ЄС Жозепом Боррелем та міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, які обговорили заходи із прискорення допомоги для України у боротьбі проти російського вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-