Винищувачі F-16 та шведські Gripen є найбільш оптимальними для України - Резніков

Винищувачі F-16 та шведські Gripen є найбільш оптимальними для України - Резніков

Укрінформ
Україна вважає оптимальним для себе отримання винищувачів F-16, шведських Gripen, а також британських, французьких й німецьких літаків.

Про це в інтервʼю «Бабелю» розповів міністр оборони Олексій Резніков, передає Укрінформ.

За його словами, у питанні бойових літаків Україна відштовхується від того, літаків якої платформи найбільше у її партнерів. «До них є найбільше запчастин і всього, що потрібно для обслуговування. Які платформи будуть спроможні злітати й сідати на наших аеродромах, які системи ми швидше опануємо. Які системи дозволяють бачити не менше ніж Су-35 у росіян і які ракети можуть вражати на відстані 150 км і далі», — пояснив міністр.

За його словами, командувач Повітряних сил Микола Олещук заявив, що оптимальними для України були б винищувачі F-16, за ними — шведські Gripen, а також британські, французькі й німецькі літаки. Резніков припустив, що базовим буде якийсь один тип літака, а до нього в підтримку буде декілька інших, як у випадку із західними танками, де основними мають стати німецькі танки Leopard.

Фото: Getty Images / «Бабель»
Фото: Getty Images / «Бабель»

Резніков також додав, що Україна не проти отримати радянські МіГ-29, але вони значно поступаються за своїми характеристиками російським винищувачам. Крім того, міністр заявив, що Україні вдалося розвʼязати проблему неготовності вітчизняних аеродромів до прийняття F-16.

Читайте також: Генерал НАТО підтримує надання Україні F-16 і далекобійних ракет

Міністр оцінив і кількість бойових літаків, які б могла отримати Україна. «Звісно, ми спершу боротимемося за пів сотні, а потім — за сотню. Реалістично, якби ми мали сотню літаків з різними можливостями виконання задач — це був би непоганий кейс. І він реалістичний, бо кожна країна може дати 10—15 штук, і це не зменшить їхню обороноздатність», — підкреслив Резніков.

Як повідомляв Укрінформ, 23 січня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що тема надання Україні літаків зрушила з мертвої точки. За його словами, українська сторона донесла до партнерів думку, що цього року нам необхідно отримати всі необхідні для перемоги типи озброєнь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-