Президент Латвії: росія веде в Україні імперіалістичну війну XIX сторіччя

Президент Латвії: росія веде в Україні імперіалістичну війну XIX сторіччя

Укрінформ
Агресія росії проти України є ідеологічною імперською війною, яку можна було б уявити у XIX столітті, але для якої не може бути жодного місця у XXI сторіччі.

Про це під час панельної дискусії в рамках Мюнхенської безпекової конференції заявив президент Латвії Егілс Левітс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ця війна є ідеологічною. путін оживив стару імперіалістичну, колоніалістську та расистську ідеологію XIX століття, коли було допустимим вдиратися в інші країни та намагатися їх завоювати. Але у XXI сторіччі це виглядає дивно. Європейські держави відносно легко відмовилися від цього в середині минулого століття. Зараз ми бачимо, що росії дуже важко відмовитися від такої ідеології», - сказав латвійський лідер.

Він констатував: те, що росія залишається агресивною країною, залежить не лише від путіна, адже значна частина населення рф підтримує таку ідеологію. Саме тому демократичний світ має розуміти, що росія залишатиметься агресивною державою ще тривалий час. Відмовитися від такої ідеології російське суспільство зможе лише після переосмислення свого минулого, усвідомлення скоєного та покаяння. А цей процес може тривати довгий час.

Читайте також: Спецтрибунал для воєнних злочинців з росії може діяти під егідою НАТО — Левітс

«Єдина реалістична концепція - стримування росії через надійні оборонні спроможності. Саме таким є шлях до миру. В наших умовах національна оборона є колективною обороною. Разом ми всі, 30 (а невдовзі – 32) країни НАТО, набагато сильніші, ніж росія. Це є основою для нашої безпеки в Європі та у Північноатлантичному просторі», - переконаний президент Латвії.

Левітс зауважив, що колективний Захід, включаючи НАТО і ЄС, швидко зреагував на нову ситуацію. Альянс вчасно прийняв рішення про розширення своєї присутності на східному фланзі та збільшує розмір угруповань у країнах регіону до бригадного рівня. На думку латвійського лідера, це правильна відповідь на поточну ситуацію, яка склалася виключно через дії російської федерації.

Читайте також: НАТО посилюватиме східний та південний фланги на тлі агресії рф – держсекретар США

«Нам необхідно виконати рішення Мадридського саміту Альянсу. Це послання для путіна та для росії, що НАТО є сильним та має намір захищати свою територію. Саме це і є основою для миру. росія має знати - якщо вона атакує територію НАТО - вона програє, і наслідки для неї будуть катастрофічними», - наголосив Левітс.

Як повідомлялося, у Німеччині відбувається зустріч провідних політиків Європи та світу в рамках Мюнхенської безпекової конференції, присвяченій найактуальнішим проблемам глобальної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-