Глава Бундесверу пообіцяв у Брюсселі більшу підтримку для країн Балтії

Глава Бундесверу пообіцяв у Брюсселі більшу підтримку для країн Балтії

Укрінформ
Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус, який уперше на цій посаді взяв участь у засіданні міністрів оборони країн НАТО 14 і 15 лютого, пообіцяв подальшу підтримку східного флангу Альянсу.

Про це, як передає Укрінформ, повідомляється на сайті оборонного відомства.

Пісторіус оголосив, що «партнери з НАТО, які працюють у країнах Балтії, будуть інтенсивніше координувати зусилля для покращення стримування».

Німецький політик ініціював проведення зустрічі 3+3: провідні країни бойових груп НАТО в країнах Балтії - Німеччина в Литві, Канада в Латвії та Велика Британія в Естонії. Це новий формат дискусії. Пісторіус зауважив, що необхідна більш інтенсивна співпраця, оскільки країни Балтії є особливо незахищеною частиною альянсу.

Читайте також: Пісторіус обіцяє Україні танки різних типів

Шість міністрів Посиленої передової присутності (eFPenhanced Forward Presence) виступили зі спільною заявою. У ній міністри оборони приймаючих країн - Естонії, Латвії та Литви - та їхніх відповідних базових країн - Сполученого Королівства, Канади та Німеччини - підтверджують відданість продовженню «значно посилювати стримування та оборону Балтії в рамках зобов’язань НАТО щодо колективної оборони».

З початку 2017 року Німеччина очолює багатонаціональну бойову групу в Литві як «рамкова» (лідируюча) держава. Це частина посиленої передової присутності НАТО eFPenhanced Forward Presence, створеної на тлі побоювання країн Східної Європи після незаконної анексії Криму росією. Крім того, у 2022 році Німеччина створила передовий командний пункт у Руклі, Литва.

«Німеччина лідирує зі своїм передовим командним елементом у Литві», – сказав Пісторіус.

Читайте також: ППО та боєприпаси для України актуальніші, ніж дискусія про літаки – Пісторіус

Командний пункт готує можливе розгортання бойової бригади, дислокованої в Німеччині, яку можна швидко розгорнути для навчань, а також у разі виникнення загрозливої ситуації на східному фланзі НАТО. 

Зі спільною заявою виступили також міністри оборони Німеччини та Нідерландів, які підкреслили, що «поділяють спільну відданість і рішучість надавати військову підтримку Україні та зміцнювати стримування та оборону НАТО на східному фланзі».

Також Німеччина активно просуває ESSIE - європейську ініціативу Sky Shield. На зустрічі в Брюсселі кількість учасників німецької ініціативи щодо спільної закупівлі нової системи протиповітряної оборони було збільшено до 17 учасників. Данія і Швеція також висловили намір долучитися. 

«Більше членів означає більше безпеки та менші витрати», — сказав з цього приводу міністр Пісторіус. За допомогою Європейської ініціативи Sky Shield європейські країни НАТО хочуть захистити себе від атак снарядами, ракетами чи літаками.

Читайте також: Західна техніка передається на фронт максимально безпечно – генерал Міллі

Нагадаємо: напередодні засідання міністрів оборони НАТО Пісторіус взяв участь у засіданні Контактної групи з питань оборони України.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-