ППО та боєприпаси для України актуальніші, ніж дискусія про літаки – Пісторіус

ППО та боєприпаси для України актуальніші, ніж дискусія про літаки – Пісторіус

Укрінформ
Україна необхідні наразі насамперед системи ППО та боєприпаси, а тема літаків є віддаленою перспективою.

Таку думку висловив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус перед початком зустрічі в форматі «Рамштайн» у Брюсселі 14 лютого, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Усі зрозуміли, що питання протиповітряної оборони та постачання боєприпасів є набагато важливішими наразі, ніж дискусія про літаки», - сказав міністр, не погодившись з твердженням, що питання передачі літаків є одним з основних у ході сьогоднішньої зустрічі. 

Читайте також: Резніков про початок «Рамштайну»: Це буде дуже продуктивний день

Відповідаючи на запитання щодо можливості передачі іншими країнами літаків радянського зразка, Пісторіус зауважив, що це мають вирішувати країни, які можуть передати таку техніку, але акцентував на тому, що доцільність цього буде залежати від наявності боєприпасів і запчастин. 

Міністр оборони ФРН закликав сфокусуватися на тому, що потрібно зараз з огляду на весняний наступ.

«Ми бачимо, що росія хоче знову перебрати на себе ініціативу на Донбасі. Ми реагуємо нашим танковим пакетом. Весняний пакет у дорозі», - сказав Пісторіус.

Читайте також: Остін на «Рамштайні»: Ми допоможемо Україні з контрнаступом

Він підтвердив, що Німеччина передасть 14 танків Leopard 2A6, Португалія - 3 танки такого ж типу (що для такої невеликої країни є адекватним внеском), польські колеги - машини 2А4. 

«Йдеться не лише про те, скільки танків і якого типу будуть передані, а про те, чи будуть до них боєприпаси та запчастини, а це залежить не від Федеративної Республіки Німеччина, а від оборонних концернів», - зауважив політик. Він згадав у цьому контексті, що в Словаччині почав функціонувати центр з ремонту техніки. 

Міністр також особливо наголосив на навчанні і нагадав, що Німеччина до цього часу підготувала 1200 українських солдатів на системах Mars, Patriot, Marder, Leopard, Iris-T, Panzerhaubitze 2000. 

Читайте також: Наступного тижня збереться «танкова коаліція» щодо передачі Україні Leopard 2 - Пісторіус

«Навчання та передача техніки мають іти пліч-о-пліч, лише тоді це буде мати ефект», - сказав глава Міноборони. 

Він запевнив, що Німеччина продовжуватиме робити разом з партнерами все, щоби підтримати Україну. Міністр нагадав, що ФРН надає найбільшу підтримку в військовому плані серед усіх держав-членів ЄС. Водночас він наголосив на необхідності узгоджувати та зважувати кожен крок, розставити правильні акценти щодо підтримки України з урахуванням її потреб. 

Пісторіус зауважив, що зміг на місці отримати уявлення про те, що відбувається, під час візиту минулого тижня до Києва, а також під час спілкування з українськими бійцями, які наразі проходять навчання в Мунстері, Німеччина, на танках Leopard 2A6.

Читайте також: Німецький концерн вироблятиме боєприпаси для САУ Gepard, які активно використовують ЗСУ

Як повідомляв Укрінформ, 14 лютого у Брюсселі відбудеться засідання Контактної групи з питань оборони України (так званий «Рамштайн-9»).

Міністр оборони України Олексій Резніков, який відбув напередодні до Брюсселя, зазначив, що головними питаннями порядку денного є: захист українського неба, в тому числі – через залучення авіаційної платформи; розбудова «танкової коаліції»; формування запасу міцності щодо боєприпасів; тренінгові програми для українських воїнів; стабільність підтримки – логістика, обслуговування, ремонт, практична реалізація «Військового шенгену».

Очікується, що країни-партнери оголосять про кількість танків для України та терміни їх надання.

Фото: DW

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-