Коли війна завершиться, Україна має бути готовою та здатною захистити себе - генсек НАТО

Коли війна завершиться, Україна має бути готовою та здатною захистити себе - генсек НАТО

Укрінформ
Після того, як завершиться ця війна, союзники по НАТО мають допомогти Україні у досягненні спроможностей, які дозволять їй надійно захистити та оборонити себе, а також упередити, таким чином, будь-яку можливість для повторення російської агресії у майбутньому.

Про це сьогодні під час пресконференції у Брюсселі заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, передає кореспондент Укрінформу.

«Перша річ, яку ми маємо зробити, – це допомогти Україні виграти цю війну, забезпечити необхідне постачання усього – від важкого озброєння до дронів, пального, військового постачання у всіх його видах та розмірах. Надалі головна увага має приділятися тому, щоб коли війна завершиться, Україна була здатною до стримування та оборони самотужки», - наголосив керівник НАТО.

Він зауважив, що у 2014 році Україна не змогла стримати атаку росії. В результаті вона спочатку незаконно анексувала Крим, а вже за кілька тижнів та місяців увійшла на схід. Ця війна жевріла багато років і зрештою продовжилася повномасштабним вторгненням.

Читайте також: росія, схоже, вже розпочала масштабний наступ в Україні - Столтенберг

«Нам зараз потрібно зміцнити Україну – підтримкою, тренуванням, забезпеченням довгострокового переходу Збройних сил України від доктрин та обладнання ще радянської ери, до сучасних спроможностей НАТО та до взаємосумісності із союзниками по Альянсу. Тож Україна буде здатною сама стримати будь-яку подальшу агресію. Це найбільш важлива річ, щоб убезпечити Україну у майбутньому, упередити наступну велику атаку, подібну до тієї, що трапилася 24 лютого», - підкреслив Столтенберг.

Він наголосив, що НАТО продовжує тісно співпрацювати з Україною у впроваджені реформ, у розвитку сучасних військових спроможностей та у досягненні взаємосумісності із силами НАТО, надає допомогу у подальшому розвитку та у зміцненні ЗСУ.

Генеральний секретар НАТО зауважив, що, ймовірно, частиною такої роботи можуть стати міжнародні угоди за участі союзників по Альянсу, але не став вдаватися до припущень, в якому форматі такі домовленості можуть бути реалізовані.

«Можливим є варіант, коли союзники по Альянсу нададуть якісь завірення для України, і це може бути частиною широкого рішення з врегулювання цього конфлікту. Метою може бути - довести до максимуму спроможності України у запобіганні будь-яким іншим нападам на країну у майбутньому», - додав Столтенберг.

Читайте також: Столтенберг: Країни НАТО зможуть надати сучасні літаки Україні для самооборони

Як повідомлялося, завтра в Брюсселі розпочнеться дводенна зустріч міністрів оборони країн НАТО, одним із головних питань якої є розгляд ситуації з безпеки навколо України. Завтра у штаб-квартирі Альянсу також відбудеться зустріч Контактної групи з оборони України під егідою США в форматі «Рамштайн». У зустрічі міністрів та у роботі Контактної групи візьме участь міністр оборони України Олексій Резніков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-