Україна сама має вирішити, коли вивести протимінні тральники Sandown у Чорне море - Пристайко

Україна сама має вирішити, коли вивести протимінні тральники Sandown у Чорне море - Пристайко

Укрінформ
Командувач Військово-морськими силами України Олексій Неїжпапа має вирішити, коли два придбаних у Британії протимінних кораблі типу Sandown мають з’явитися в Чорному морі.

Про це заявив посол України у Великій Британії Вадим Пристайко у інтерв’ю виданню LIGA.net, передає Укрінформ.

Дипломат нагадав, що меморандум про купівлю двох кораблів типу Sandown був підписаний ще до великої війни – в червні 2021 року.

«Це була наша ідея, яким чином посилити наші ЗСУ. Тральник з пластиковим корпусом (зроблений зі скловолокна для зниження магнітності – ред.) не є бойовим кораблем в сенсі прориву або захисту узбережжя. У нього є озброєння, та пластиковий корпус не дозволяє протистояти ракетній чи гарматній атаці. І в цьому його слабкість, і в цьому його сила. Він з пластику, оскільки має пройти непоміченим для мін і підійти близько до зони розмінування», - зазначив Пристайко.

За його словами, сьогодні над цими кораблями майорять українські прапори, вони отримали офіційні назви, з якими увійдуть до ВМС України.

«Керівник ВМС Неїжпапа має вирішити, коли ці кораблі мають у нас з’явитися. Для Британії вони – вже наші і можуть хоч завтра піти в Чорне море. Завдання наших військових – оцінити ризики для цих спеціалізованих кораблів. Вони мають вирішити: їх треба заводити зараз, ризикуючи протистоянням з бойовими кораблями російського Чорноморського флоту, або пізніше, бо у нас залишиться дуже багато завдань з розмінування акваторії на багато років вперед», - сказав посол України.

Читайте також: В Україні створять центр гуманітарного розмінування

Як повідомлялося, 29 вересня минулого року на військово-морській базі Клайд (Фаслейн) у Шотландії відбулося урочисте передання двох придбаних у Британії протимінних кораблів типу Sandown.

Призначенням кораблів типу Sandown є пошук та знищення морських мін. Вони є на озброєнні Великобританії, Саудівської Аравії та Естонії.

Загалом у Британії збудовано 15 таких кораблів. Два з них — Ramsey та Blyth — були виведені зі складу флоту Її Величності у серпні 2021 року для передачі Україні.

Кораблі мають на озброєнні по одній 30-мм автоматичній гарматі DS30M Mark 2, по три 7,62-мм шестиствольні кулемети M134 Minigun та по два бельгійські 7,62-мм кулемети FN MAG. Спеціальне обладнання: автоматизована система керування протимінними діями Atlas Elektronik IMCMS.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-