Прем’єрка Фінляндії поки не підтверджує постачання бойових танків для України – ЗМІ

Прем’єрка Фінляндії поки не підтверджує постачання бойових танків для України – ЗМІ

Укрінформ
Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін підтвердила намір її країни продовжувати підтримувати Україну у її боротьбі проти російської агресії, але утрималася від оголошень про рішення передати Україні бойові танки Leopard, які знаходяться на озброєнні національної армії.

Як повідомляє Укрінформ, про це керівниця уряду Фінляндії заявила в коментарі для місцевого видання Yle.

«Відповідно до Марін, уряд і Президент Республіки обговорили постачання бойових танків Leopard в Україну, але рішення ще не було прийнято. Марін зауважила, що виступає за спільну закупівлю озброєння для України в рамках ЄС, тому що це сприяє зміцненню Європейської оборонної промисловості і, відповідно, зміцненню оборони Фінляндії», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Німеччина вже дала дозвіл на постачання танків leopard, але Фінляндія ще не прийняла такого рішення. Марін не повідомила про те, чи можна чекати, що таке рішення може бути прийняте швидко.

Читайте також: Фінляндія приєдналася до країн, які працюють над створенням спецтрибуналу для рф

«Ми не говоримо це публічно заздалегідь, але коли рішення буде прийняте, ми скажем вам стільки, скільки має бути сказано. Різні країни мають різні лінії комунікації. Ми є стриманими, і не виносимо окремі питання на публіку. Фінляндія постачає дуже багато матеріалів в Україну, і ми готові робити це і в майбутньому», - зауважила прем’єр-міністр Фінляндії.

На переконання Марін, під час прийняття таких рішень має враховуватися положення країни, найбільшим сусідом якої є росія. Такими чином, Фінляндія має піклуватися, в першу чергу, про власну оборону. При цьому країна має бажання допомогти Україні.

Марін не стала коментувати питання, чи має Україна отримати бойові літаки, які запросила. При цьому вона зауважила, що Європа буде продовжувати підтримувати Україну, і робитиме це так довго, як це буде необхідним. Вона підтримала пропозицію прем’єр-міністра Естонії Каї Каллас про спільну закупівлю країнами ЄС зброї для України та для зміцнення європейської оборонної промисловості.

«Я особисто підтримую такий хід думок. Це прискорить виробництво озброєння в Європі. Тому що ми не знаємо дати завершення цієї війни. Також тому, що світ змінився, і ми маємо бути готовими зміцнити нашу оборону», - підкреслила керівниця уряду Фінляндії.

Читайте також: В Офісі Президента розповіли, на які рішення очікують від дев'ятого «Рамштайну»

Як повідомлялося, після початку військової агресії росії проти України Фінляндія і Швеція, до того – нейтральні країни, подали заявку на набуття членства в НАТО. Цю заявку під час саміту Альянсу в Мадриді у червні минулого року підтримали всі 30 країн. На сьогодні протоколи про входження Фінляндії та Швеції до НАТО ухвалили 28 країн, за виключенням Туреччини та Угорщини.

На час до остаточного входження Фінляндії і Швеції в НАТО ряд впливових країн Альянсу надали гарантії безпеки обом країнам, які мають статус запрошених держав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-