Україна з партнерами розслідують злочини росіян за трьома напрямками - Костін

Україна з партнерами розслідують злочини росіян за трьома напрямками - Костін

Укрінформ
Офіс генпрокурора разом з міжнародними партнерами веде розслідування злодіянь, скоєних російськими загарбниками, за трьома головними напрямками: злочин агресії, злочин геноциду та воєнні злочини.

Про це під час онлайн-конференції під егідою впливового брюссельського аналітичного Центру європейської політики розповів генеральний прокурор Андрій Костін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Військова інтервенція росії 24 лютого 2022 року є продовженням трагічних подій, що розпочалися ще у 2014 році, коли росія окупувала Крим та схудну частину України. Російська агресивна війна, з усім її варварством, жорстокістю та неповагою до міжнародного права, не має аналогів з часів другої світової війни. Найстрашніше, що злочини скоюються в першу чергу проти мирного населення України», - сказав Костін.

Він нагадав, що з першого дня вторгнення російські загарбники почали застосовувати гібридні засоби війни проти митних міст, де головною ціллю були обрані цивільні люди. Саме вони стали жертвами невибіркових обстрілів житлових районів, та багатомісячної облоги міст і селищ, де окупанти штучно створювали жахливу гуманітарну ситуацію. Ця тактика терору проти мирного населення України набула розвитку в жовтні, коли війська рф почали цілеспрямовано знищувати цивільну критичну інфраструктуру, з метою залишити людей без світла та води перед зимовими холодами.

«Тиждень тому ми бачили, як росія спрямувала чергову ракетну атаку проти мирних міст України. Немає сумніву, що ці навмисні атаки є частиною терористичної тактики, метою якої є залякування населення, щоб паралізувати Україну», - зауважив генеральний прокурор.

Читайте також: Світ має відреагувати на спроби рф використати холод як засіб ведення війни - Костін

Ще один жорстокий вимір цієї війни - поводження росіян із цивільним населенням на окупованих територіях: убивства, тортури, сексуальне насильство. Поховання, виявлені у багатьох визволених містах, підтверджують масовий характер цих злочинів.

Третя група злочинів, за словами Костіна, стосується заперечення самої національної ідентичності українців. Російські загарбники намагаються змінити демографічну ситуацію на тимчасово окупованих територіях, шляхом насильницької депортації та переміщення населення, у тому числі дітей (на цей день установлено близько 16 тисяч таких випадків).

«Зараз ОГП веде розслідування за трьома головними напрямками: злочин агресії, злочин геноциду та воєнні злочини. Безперечно, ведення агресивної війни призводить до воєнних злочинів та до масових звірств, це визначається як головний міжнародний злочин, який зосереджує у собі всі інші злочини, - і це є цитата з документів Нюрнберзького трибуналу», - наголосив генпрокурор.

Він зауважив, що головним доказом злочину агресії є дії путіна, як президента рф та головнокомандувача її збройних сил, який 24 лютого 2022 року віддав наказ на воєнне вторгнення в Україну, і продовжує свої злочинні вчинки.

Читайте також: Прокуратура перевіряє причетність «вагнерівців» до злочинів в Україні у 14 справах

«Це злочин лідерства, який тягне за собою інші міжнародні злочини. Тож головні підозрювані у цьому злочині – політичні та військові керівники кремлівського режиму, які планували, готували, організовували та виконували цей акт агресії», - пояснив Костін.

Генпрокурор навів жахливу статистику: в ОГП зареєстровано більш як 66 тисяч випадків воєнних злочинів: від невибіркових обстрілів мирного населення до застосування тортур та сексуального насильства.

«На жаль, масштаби цих злочинів є дійсно руйнівними. Кількість спричинених ними смертей серед цивільного населення вже перевищує 9 тисяч, включаючи більше 460 дітей. Кількість цивільних людей, що отримали поранення, перевищує 12 тисяч, з них більше 900 – це діти. Тож наше головне завдання - забезпечити відповідальність за скоєння цих міжнародних злочинів, і на рівні не лише конкретних виконавців, російських військових, а й тих, хто віддавав їм накази та організовував це злочинне вторгнення та акт агресії», - зазначив очільник ОГП.

Як повідомлялося, ЄС активно підтримує зусилля Офісу генпрокурора у розслідуванні злочинів, скоєних російськими загарбниками на території України. Зокрема, слідчі п’яти європейських країн беруть участь у спільній команді з міжнародного розслідування цих злочинів. До збирання та документування доказів долучено персонал Допоміжної місії ЄС в Україні.

Читайте також: Трибунал має бути створений під час війни – Костін

Спеціально для сприяння розслідуванню російських злочинів внесені зміни у статутні агентства Євроюст, яке отримало повноваження збирати, накопичувати, зберігати та використовувати докази російських злочинів за межами території України.

Крім того, ЄС активно підтримує прокурора Міжнародного кримінального суду в розслідуванні воєнних злочинів, та сприяє створенню спеціалізованого прокурорського офісу в Гаазі для накопичення доказів злочину агресії проти України.

Фото: ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-