Моравецький: росія сподівалася на бліцкриг в Україні, а має отримати Ватерлоо

Моравецький: росія сподівалася на бліцкриг в Україні, а має отримати Ватерлоо

Укрінформ
росія сподівалася на швидку переможну війну в Україні, але завданням усього вільного світу має бути нищівна поразка кремля. Для перемоги над росією потрібно надати Україні максимальну допомогу і створити нову архітектуру безпеки на європейському континенті.

Про це під час Варшавської конференції щодо надання допомоги Україні заявив в понеділок прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив польський прем’єр, донедавна у світі панувало переконання, що розвиток світової економіки є запорукою для процвітання народів. Натомість сьогодні треба знову повернутися до “політичного реалізму” і показати, що геополітика є важливішою за економіку.

Читайте також: Метою путіна є оточення України й напад на Київ з боку білорусі — Моравецький

“Співпраця Європи з росією здавалася дешевою й ефективною доти, доки путін не виставив відповідний рахунок. Це мали бути звичайні контракти на газ, а виявилися заставою, за яку Європа продала свою душу”, - підкреслив польський прем’єр.

Моравецький наголосив, що кремль зробив помилку, нападаючи на Україну. Утім, він припустив, що путін міг би і перемогти в Україні, якби Європа була ще більш залежною від москви.

“Героїчна боротьба українського народу зберегла не тільки саму Україну, але розбудила багато країн вільного світу з геополітичного сну. Війна в Україні не є свідченням сили росії, але перевіркою сили Заходу. Вибір очевидний: або перемога росії і поразка Заходу, або ренесанс західної цивілізації”,- наголосив польський прем’єр.

Він зазначив, що Польща першою стала на боці Україні, і показала, що це війна не лише з Україною, а - за майбутнє Європи і вільного світу.

Читайте також: Польща у березні розпочне будівництво електронного загородження на кордоні з рф

“росія сподівалася, що це буде бліцкриг, але цей план провалився. Однак це Захід і вільний світ мають зробити все можливе, щоб ця війна стала для путіна Ватерлоо російського імперіалізму і колоніалізму”,- підкреслив глава польського уряду.

Він підкреслив, що росія веде з Україною тотальну війну: атакує цивільні об’єкти, вбиває жінок, дітей, знищує інфраструктуру і без підтримки таких країн, як Польща, Україні було би дуже складно.

Моравецький звернув увагу, що торік ніхто не вірив, що росія може напасти на Україну, а рік після початку війни багато хто й надалі не хоче повірити, що незабаром можливий черговий масований наступ росії.

“І багато хто й надалі не хоче повірити, що війна в Україні, якщо б вона, не дай Бог, була переможною для росії, може бути прелюдією до нової агресії величезних масштабів і саме таким є задум москви”,- констатував глава польського уряду.

Моравецький підкреслив, що зараз не час на перемир’я, Україна і надалі потребує підтримки вільного світу. Таку допомогу в різних вимірах надає Польща, а з надії на перемогу має бути створено зовсім новий геополітичний лад.

“Перемога є ближчою не лише завдяки успіхам української армії, втомі російського ведмедя і санкціям, які починають діяти, а також тому, що велика частина вільного світу показала рішучість і непоступливість”,- наголосив польський прем’єр.

Читайте також: Дуда: Польща готова до відновлення залізної завіси з росією «хоч до хмар»

Він додав, що для перемоги над росією потрібно збудувати “повністю нову архітектуру безпеки у політичному, геополітичному, економічному та енергетичному вимірі”.

“Економічне відновлення України є необхідною умовою для безпеки усієї Європи. Україна сьогодні є твердинею свободи Європи, а інвестиції у зміцнення України є моральним обов’язком у твердих категоріях реальної політики”,- наголосив Моравецький.

Польський прем’єр підкреслив, що Польща готова взяти на себе відповідальність за спільне формування нового світового ладу. Він зауважив, що недостатньо подолати росію, а “потрібно збудувати світ, в якому російський колоніалізм та імперіалізм не матимуть місця”.

Читайте також: Дуда: Після перемоги Україна повинна підписати мирний договір з росією у Переяславі

“Рік війни в Україні показав, що історія не є пасткою, з якої не можна вирватися, і що навіть український Давид може протидіяти російському Голіафу”,- підкреслив глава уряду РП.

Він наголосив, що опір українців призвів до того, що вільний світ пробудився зі сну, висловивши сподівання, що це вже буде назавжди. 

Як повідомлялося, раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив, що росія розпочала війну з Україною, намагаючись відбудувати давню царську імперію, тому його країна готова до відновлення залізної завіси “хоч до хмар” з агресивним сусідом, який хоче вбивати сусідні народи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-