Дуда: Польща готова до відновлення залізної завіси з росією «хоч до хмар»

Дуда: Польща готова до відновлення залізної завіси з росією «хоч до хмар»

Укрінформ
росія розпочала війну з Україною, намагаючись відбудувати давню царську імперію. У Польщі готові до відновлення залізної завіси “хоч до хмар” з агресивним сусідом, який хоче вбивати сусідні народи.

Про це під час зустрічі з експертним колом та ЗМІ у Ризі разом із президентом Латвії Егілсом Левітсом заявив у четвер президент Польщі Анджей Дуда, передає Укрінформ.

За словами польського лідера, зараз спостерігається відродження в росії імперського комплексу, наслідком чого є агресія щодо країн східної Європи. Він підкреслив, що прагненням путіна та його оточення є відновлення впливу, які росія мала в епоху царської імперії.

Дуда наголосив, що Польща та інші країни регіону не хочуть війни і зроблять усе можливе, щоб вона не набула регіонального виміру. Тому Польща будує сили відлякування і збільшує військовий бюджет в 2023 році до 4% ВВП країни.

Президент Польщі запевнив, що у разі необхідності ізоляції агресивного сусіда, треба буде відновити залізну завісу, яка існувала у часи холодної війни.

Читайте також: Польща і Литва наполягатимуть на гарантіях безпеки НАТО для України - Дуда

“Я готовий до того, що залізну завісу буде відбудовано, якщо мені доведеться мати справу з агресивною державою по той бік східного кордону, яка хоче вбити своїх сусідів, яка хоче забрати їхню землю, яка хоче забрати їхню свободу. Я той, хто готовий побудувати залізну завісу до хмар, щоб відвести їх від нас”, - наголосив польський лідер.

Дуда відзначив, що Польща не хоче бачити в себе “рускій мір”.

“Нехай Росія залишить собі свій “рускій мір”, якщо їй це подобається. Нам це не подобається”, - сказав він.

Звертаючи увагу на причини російської збройної агресії проти України, Дуда зауважив, що в експертних колах є два протилежні погляди на це питання. Один з них говорить про те, що путін наважився напасти на Україну, оскільки на росію насувалася криза, викликана вичерпанням родовищ й інфраструктури, необхідної для їх експлуатації, а також поглиблення демографічної кризи в рф. Друга концепція свідчить, що напад росії був “природньою реакцією” імперії на наближення НАТО до кордонів росії.

Читайте також: Дуда – про F-16 для України: Ми готові до переговорів із союзниками

“Важко знайти щось більш обурливе, коли хтось у демократичній країні пише, що росія має право захищати свою сферу впливу. Вибачте, ми віримо в демократію чи ні? Бо якщо ми віримо в демократію, то я, як поляк, маю право сказати, з ким хочу дружити і який устрій мати”, - наголосив Дуда.

Як відомо, з 24 лютого минулого року росія веде повномасштабну війну проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-