Фінляндія приєдналася до країн, які працюють над створенням спецтрибуналу для рф

Фінляндія приєдналася до країн, які працюють над створенням спецтрибуналу для рф

Укрінформ
Фінляндія приєдналася до складу core group, яка працює над створенням спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії проти України.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт уряду Фінляндії. 

«2 лютого 2023 року Фінляндія приєдналася до групи, створеної задля підтримки України у забезпеченні відповідальності росії за її злочин агресії», - йдеться у пресрелізі.

Зазначається, що загалом до групи окрім Фінляндії та України приєдналися 19 держав та зовнішньополітична служба ЄС.

«Підтримка та посилення заснованого на правилах світового порядку - один із пріоритетів зовнішньої політики Фінляндії. Вторгнення росії в Україну - це кричуще порушення Статуту ООН, що підкреслює важливість захисту міжнародного права. Воєнні злочини, злочини проти людяності, геноцид та злочин агресії - найсерйозніші міжнародні злочини, що впливають на усю міжнародну спільноту та створюють загрозу для глобального миру і безпеки», - заявили у фінському уряді.

При цьому наголошується, що всередині країни та по всьому світу вже проводяться масштабні розслідування воєнних злочинів і злочинв проти людяності, скоєних проти України, і Фінляндія підтримує як розслідування Міжнародного кримінального суду, так і українських фахівців.

«(Але) відповідальність росії за протиправне вторгнення в Україну та його наслідки буде неповною, якщо залишити поза фокусом злочин агресії. Фінляндія хоче допомогти Україні знайти найбільш ефективні способи притягнути винних до відповідальності», - сказав міністр закордонних справ Пекка Гаавісто.

Читайте також: Німеччина надаватиме Україні допомогу в розслідуванні воєнних злочинів

Як повідомлялося, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про створення у Гаазі Міжнародного центру з розслідування злочину агресії в Україні, який працюватиме у координації з представниками України та Нідерландів, а також із європейськими партнерами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-