Німеччина надаватиме Україні допомогу в розслідуванні воєнних злочинів

Німеччина надаватиме Україні допомогу в розслідуванні воєнних злочинів

Укрінформ
Німеччина підтримує розслідування воєнних злочинів в Україні, але збиратиме інформацію переважно в своїй державі. 

Про це заявила професор кримінального права Філіпського університету в Марбурзі Стефані Бок на конференції «Російська агресивна війна проти України: виклики в документуванні та переслідуванні воєнних злочинів», яку організує Інститут Пілецького в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Німеччина з готовністю поділиться свідченнями, які зібрані в Німеччині у рамках нейтральної кримінальної допомоги, сказала юристка, але відразу зробила зауваження. 

«Не думаю, що ми відправимо німецьку команду слідчих, прокурорів в Україну для проведення експертизи, не думаю, що наш федеральний прокурор направив би такі групи з власної ініціативи… Проведення розслідування на території України могло б бути важким для Німеччини», - сказала Бок. 

Читайте також: агресія рф спрямована на русифікацію та депопуляцію України - експерт

При цьому вона визнала, що ситуація може змінитися, якщо будуть досягнуті якісь міжнародні домовленості, які передбачають створення змішаних команд, тож німці у них будуть не одні. 

«Міжнародне співробітництво – завжди інша «гра». Ми завжди відкриті до цього», - зауважила професорка. 

Вона також зазначила, що розслідувати «злочин агресії» в Німеччині неможливо, адже це не стосується напряму ФРН. 

«З німецької точки зору, звісно, російське вторгнення відповідає всім критеріям злочину агресії, але в Німеччині неможливо буде судити винних, адже Німеччина в такому випадку не є державою, на яку здійснено напад і злочинцем не є громадянин ФРН», - пояснила викладачка університету. 

Читайте також: Євродепутати відвідали Раду – говорили про відповідальність рф за воєнні злочини

Водночас Бок заявила, що Німеччина підтримує розслідування воєнних злочинів, скоєних під час війни рф від самого її початку. Так, Федеральна прокуратура ще в березні оголосила про початок структурних розслідувань злочинів в Україні. Такі розслідування не переслідують конкретних осіб, але оцінюють загальну ситуацію з точки зору скоєння міжнародного злочину як такого. У рамках цієї роботи збираються свідчення, зокрема, від біженців, які перебувають на території ФРН. Ці свідчення будуть передані МКС або будь-якому іншому міжнародному суду. Ще в травні 2022 року Офіс федерального прокурора за рішенням Бундестагу був посилений додатковими співробітниками для проведення ефективного розслідування. 

Бок також нагадала, що міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок кілька днів тому підтримала ініціативу України щодо створення спеціального трибуналу, який базувався б на українському законодавстві та в якому працював би міжнародний персонал. 

Німеччина є одною з 39 країн, які підтримують розслідування воєнних злочинів в Україні Міжнародним кримінальним судом. 

Читайте також: Відповідальність рф за воєнні злочини обговорять на саміті Ради Європи у травні

Як повідомляв Укрінформ у резолюції ПАРЄ "Правові аспекти та аспект прав людини в агресії російської федерації проти України" підкреслюється, що військово-політичне керівництво рф та білорусі, причетне до розв'язання агресивної війни проти України, має бути притягнуте до відповідальності у спеціально створеному для цього міжнародному трибуналі.

Під час сесії ПАРЄ очільниця Центру громадянських свобод, лауреат Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук заявила, що держави-члени Ради Європи мають допомогти правовій системі України, щоб вона була спроможна ефективно розслідувати та притягати до відповідальності за воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Для цього належить залучити міжнародний елемент на рівень національного розслідування та правосуддя. Крім того, потрібно створити гібридний механізм, де національні слідчі здійснюють розслідування разом із міжнародними слідчими, а національні судді відправляють правосуддя разом із міжнародними суддями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-