агресія рф спрямована на русифікацію та депопуляцію України - експерт

агресія рф спрямована на русифікацію та депопуляцію України - експерт

Укрінформ
Усі порушення норм міжнародного гуманітарного права та факти злочинів рф проти України потрібно ретельно документувати.

Про це заявила професор Агнєшка Бєнчик-Міссала з Варшавського університету на міжнародній конференції у Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

“Те, що ми спостерігаємо (з боку російських агресорів - ред.), це безумовно, політика русифікації населення, а ще, можливо, політика депопуляції. Я маю на увазі, зокрема, переміщення населення, особливо дітей. Звичайно, все це має бути належним чином задокументовано... Насильство (дуже часто це тортури), зґвалтування, а також залучення населення до збройних сил держави-окупанта, зміни в системі освіти. Окрім того, українських громадян позбавляють їхнього майна”, - розповіла експертка.

Вона вказала на відсутність культури, освіти та дисципліни в російській армії: “Ситуація погіршується ще й через те, що в російську армію вербують в'язнів, злочинців. Тому важко уявити, що вони знатимуть міжнародне гуманітарне право та дотримуватимуться його”.

Бєнчик-Міссала також зазначила, що існує проблема безкарності, відсутності кримінального переслідування. Зокрема, свого часу було ідентифіковано багато російських військових, причетних до злочинів у Чечні - їх не лише не покарали, а й багатьох підвищили у званнях.

Читайте також: Відповідальність рф за воєнні злочини обговорять на саміті Ради Європи у травні

Своєю чергою історик та аналітик російської культури й воєнної пропаганди Ян Гарнер звернув увагу на ідеологічне виховання молодого покоління у рф. Зокрема згадав про “юнармію” - дитячу військово-патріотичну мілітарну організацію, засновану 2016 року.

“Ця група зараз дуже популярна. Піар-фотосесії з медведєвим, путіним, лавровим… До цієї групи може приєднатися дитина віком від 6 до 18 років. Таким чином, кожна російська дитина зазнає впливу цієї групи у школах, університетах... Зараз вона налічує 1,29 мільйона членів, продемонструвавши зростання більш ніж на 25% у порівнянні з минулим роком”, - зазначив він.

За словами Гарнера, соцмережі також стали інструментом поширення ідеології путінського режиму: створюються ігри, дискусійні форуми, поширюються короткі ролики, задіяні блогери. Водночас серед дітей у росії поширюється антиукраїнська пропаганда.

Як повідомлялося, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець вважає проявом геноциду формування загарбниками на тимчасово захоплених територіях України регіональних відділень “юнармії”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-