Євросоюз закликає росію повернути автівки місії ОБСЄ та звільнити спостерігачів

Євросоюз закликає росію повернути автівки місії ОБСЄ та звільнити спостерігачів

Укрінформ
Євросоюз звернувся із закликом до росії повернути понад 70 захоплених нею броньованих автомобілів СММ ОБСЄ та негайно звільнити незаконно утримуваних співробітників місії.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йдеться у заяві ЄС, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

"Протягом останніх тижнів ми розглядали питання незаконного затримання росією співробітників ОБСЄ та незаконного переміщення понад 70 броньованих автомобілів СММ з рф на схід України. Повторимо ще раз – ці дії є незаконними, безвідповідальними та неприйнятними", - йдеться у заяві.

У Євросоюзі наголосили, що росія повинна "негайно і беззастережно звільнити всіх свавільно затриманих співробітників ОБСЄ".

Читайте також: Цимбалюк: Звільнення членів СММ з полону рф є питанням авторитету та довіри до ОБСЄ

"Водночас росія повинна повернути всі активи ОБСЄ їхнім законним власникам, усім державам ОБСЄ, і запобігти будь-якому неправомірному використанню, пов'язаному з її агресивною війною", - наголошують у ЄС.

Нагадаємо, раніше заявлялося, що росія вкрала близько 50 броньованих автомобілів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яку було закрито через позицію москви, та перекинула їх на тимчасово окуповану територію сходу України.

Читайте також: В ОБСЄ вимагають пояснень від росії з приводу захоплених автівок спостерігачів

Як повідомлялося, після 24 лютого в тимчасово окупованих росією Донецьку та Луганську було затримано чотирьох українців – членів СММ ОБСЄ. Згодом одного з них звільнили. У вересні російські пропагандистські ресурси повідомили, що так званий "верховний суд лнр" засудив до 13 років позбавлення волі двох співробітників місії - Максима Петрова та Дмитра Шабанова (перекладача й асистента з безпеки), яких "визнали винними у державній зраді".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-