Міжнародний кримінальний суд займатиметься лише воєнними злочинами топпосадовців рф - екссуддя МКС

Міжнародний кримінальний суд займатиметься лише воєнними злочинами топпосадовців рф - екссуддя МКС

Укрінформ
Міжнародний Кримінальний Суд займатиметься справами лише російських високопосадовців, яких підозрюють у воєнних злочинах.

Про це зазначив у інтерв’ю Укрінформу британський юрист, екссуддя Міжнародного кримінального суду (2011-2022 р.) Говард Моррісон, який наразі є радником українського генпрокурора і опікується навчанням наших суддів у Британії.

«Очевидно, що російських солдатів, яких було затримано в Україні за підозрою у воєнних злочинах, можна судити в Україні особисто. Але МКС не займатиметься підозрюваними низького рівня або підозрюваними у скоєнні, можливо, одного чи двох убивств. Лише серйозними злочинами. МКС матиме справу лише з верхівкою, серед якої топполітики, яких підозрюють у воєнних злочинах. І знову ж таки за наявності численних доказів”, - сказав він.

Моррісон додав, що засудження можливе лиш після висунення звинувачення, арешту і доставки їх до МКС.

Читайте також: Екссуддя МКС розповів, коли варто створювати Спеціальний трибунал із засудження злочину агресії рф

“І це величезна проблема, оскільки МКС не може судити заочно. Український суд, відповідно до українського Кримінального кодексу, може судити заочно у тому числі і за злочин агресії. Водночас МКС наразі не має повноважень судити за злочин агресії, оскільки росія не є членом Асамблеї держав-учасниць МКС. Але МКС може судити росіян за воєнні злочини, злочини проти людяності та потенційно за геноцид”, - пояснив екссуддя МКС.

На запитання, чи, за його даними, відповідає дійсності інформація, що МКС невдовзі розпочне розгляд справи про воєнні злочини рф в Україні, Моррісон відповів: “Я спілкуюся з Карімом Ханом (прокурор МКС - ред.) з різних питань, але я не знаю про часові рамки. Якщо вони дійсно не взяли когось під варту… Не те, щоб я знав про це, але якщо вони є, то це тримається у великій таємниці. Я не кажу, що нікого немає, я кажу, що не знаю”.

Він також зауважив, що міжнародні кримінальні процеси ніколи не бувають короткими, тому що мають справу з великою кількістю доказів.

“Судовий процес у національному суді може тривати, можливо, кілька тижнів. У міжнародному суді процес триває кілька місяців, а іноді й років. Тому важко відповісти на це питання. Все залежить від характеру справи проти обвинуваченого, від кількості доказів і характеру цих доказів... Я був суддею у справі проти Радована Караджича, і вона тривала майже п'ять років”, - сказав екссуддя МКС.

Читайте також: Засудження воєнних злочинів: у Британії 90 українських суддів вчаться міжнародним стандартам

Як повідомлялося, Міжнародний Кримінальний Суд з 2 березня проводить своє незалежне розслідування в Україні.

Верховна Рада ухвалила закон, яким були внесені правки в Кримінальний процесуальний кодекс України. Вони стосуються врегулювання та удосконалення співробітництва з МКС.

Зокрема, закон дозволяє представникам МКС проводити самостійно слідчі та процесуальні дії на території України після їх погодження з генеральним прокурором.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-