Пісторіус: Поки немає новин щодо танків Leopard для України, але рішення буде незабаром

Пісторіус: Поки немає новин щодо танків Leopard для України, але рішення буде незабаром

Укрінформ
 Німеччина продовжує розглядати можливість передачі Україні основних бойових танків, а в разі позитивного рішення буде діяти швидко.  

 Про це заявив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус на спільній пресконференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Берліні 24 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Немає поки новин щодо танків Leopard. Я виходжу з того, що рішення буде ухвалено незабаром», – сказав міністр і додав що в разі ухвалення позитивного рішення все буде зроблено дуже швидко.

Наразі проводиться інспекція запасів з метою узгодження технічних деталей, сумісності техніки.

Водночас міністр підкреслив, що навчання для солдатів ЗСУ у тих країнах, які вже готові передати свої машини, може починатися. «Німеччина не стоїть у них на шляху», – сказав міністр.

Він повторив, що Німеччина не ізольована в цьому питанні, вона є не єдиною державою, яка продовжує зважувати питання щодо постачання наступальних танків.

Глава Бундесверу також підкреслив: «Принципом залишається: НАТО не повинен стати стороною війни. Але водночас для Альянсу залишається центральним завданням, обов’язком зробити все можливе, щоби допомогти Україні як державі, на яку скоєно жорстоку неспровоковану атаку, а також водночас надіслати агресору – росії – чіткий сигнал нашої єдності і рішучості», – заявив Пісторіус.

Читайте також: Rheinmetall готовий передати Україні 139 танків Leopard

Він категорично заперечив, що є розкол у лавах НАТО через дискусію щодо танків.

«Країни НАТО стоять разом, і Німеччина у всіх сенсах виконає свої зобов’язання», – заявив німецький міністр та нагадав, що минулого тижня ФРН оголосила про весняний пакет військової допомоги Україні на 1,1 млрд євро (загальна сума перевищує 3,3 млрд).

За його словами, Німеччина належить до головних постачальників зброї, за межами США лише Велика Британія наближається до таких цифр. Німецький урядовець також заявив, що завданням Німеччини, яка прагне до ролі лідера, не допустити враження, що є розкол. Політик закликав партнерів через публічну дискусію не формувати такого враження.

Столтенберг прибув напередодні до німецької столиці для «знайомства» з новим главою Бундесверу, якого було призначено на цю посаду минулого четверга.

Читайте також: Світовий конгрес українців закликав Німеччину передавати танки Україні

Як повідомляв Укрінформ, керівники оборонних відомств понад 50 держав світу під час восьмого засідання Контактної групи з питань оборони України у німецькому Рамштайні не дійшли згоди щодо постачання танків Leopard. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що рішення щодо цього може бути ухвалене найближчим часом, однак не відповів, яким воно буде. В інтерв'ю німецькому телеканалу ARD він сказав, що уряд має враховувати багато факторів, і країна не прийматиме поспішного рішення. До таких факторів належать наслідки для безпеки німецького населення.

Міністр оборони Олексій Резніков 21 січня заявив, що попри те, що на черговій зустрічі в Рамштайні не було оголошено про надання Україні танків, країни, які володіють танками Leopard, розпочнуть навчальні місії для українських танкістів.

Читайте також: Штати обіцяють працювати з партнерами, щоб Україна отримала необхідну зброю

23 січня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що питання щодо постачання Україні танків Leopard 2 перебуває на фінальній стадії, залишилося зробити останні «пів кроку». 

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-