Оборона Бахмута є стратегічно правильною операцією українських військ – ISW

Оборона Бахмута є стратегічно правильною операцією українських військ – ISW

Укрінформ
Оборона Бахмута є стратегічно правильною операцією українських військ, попри зосередження на цьому відносно малозначимому оперативному напрямі значних сил і засобів для стримування агресора.

Про це йдеться в останньому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Американські аналітики вважають, що хоча Україна зосередила на обороні Бахмута багато військ, які могли б бути використані для проведення контрнаступальних операцій на інших ділянках фронту, вона заплатила б значно вищу ціну, якби дозволила російським силам легко взяти Бахмут.

«Сам Бахмут не має оперативного чи стратегічного значення, але якби російські війська зайняли його відносно швидко та з мінімальними втратами, вони б зберегли потенціал для розширення наступальної операції, що змусило б Україну поспішно будувати оборонні позиції на менш сприятливій місцевості», - йдеться у звіті.

В ISW закликають не відкидати, здавалося б, і «політичний» розрахунок при обороні Бахмута.

«російські війська окупували понад 100 000 квадратних кілометрів території України, включаючи великі українські міста, й чинять звірства над мирними жителями на окупованих територіях. Для політичних і військових лідерів цілком розумно зважувати ці фактори при прийнятті рішень про те, утримувати населені пункти чи поступатися ними», - зауважується у звіті.

В американському інституті також зазначають, що українські сили раніше використовували подібну модель поступового виснаження росіян, через що в гонитві за незначними тактичними успіхами після місяців великих втрат особового складу і техніки їхній наступ зупинявся.

Читайте також: ПВК «вагнера» у боях за Бахмут та Соледар втратила близько 2/3 особового складу – експерт

«На початку літа 2022 року російські війська впродовж кількох місяців намагалися прорвати ефективну українську оборону в Сєвєродонецьку і Лисичанську. росіяни захопили Лисичанськ тільки після організованого відходу українських сил із цього району. Однак захоплення Лисичанська та вихід на адміністративну межу Луганської області виявилося оперативно незначним для російських сил, а кінцевим результатом української оборони цього району стало вимушене завершення російського наступу на Луганщині й подальша загальна стагнація російських наступальних операцій на Донбасі влітку та восени 2022 року», – йдеться у звіті ISW.

Американські аналітики вважають, що українська оборона Бахмута може призвести до подібного результату, оскільки російські війська перекидають у цей район живу силу і техніку з травня 2022 року й досі не досягли будь-яких оперативно значущих успіхів.

«російський наступ на Бахмут може бути кульмінаційним, адже українські сили фактично стискають російські війська, озброєння і загальну оперативну концентрацію на Бахмуті, тим самим перешкоджаючи можливості росії продовжувати наступ на інших ділянках фронту», - наголошується у звіті.

Читайте також: Нестача боєприпасів стримуватиме наступ росії - ISW

В попередньому звіті ISW зазначалося, що кремль посилює інформаційні операції в середині росії для представлення неспровокованого вторгнення в Україну як вимушеного кроку та підготовки населення росії до тривалої війни і майбутніх численних жертв серед росіян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-