Україна може отримати Leopard після ще одного раунду переговорів між США й Німеччиною - експерт

Україна може отримати Leopard після ще одного раунду переговорів між США й Німеччиною - експерт

Укрінформ
Ситуація з наданням Україні танків Leopard може бути вирішена після ще одного раунду переговорів між США й Німеччиною. Та ще до того ці танки можуть надійти з Польщі.

Про це в коментарі Укрінформу сказав директор Defense Express, військовий експерт Сергій Згурець.

"Думаю, що ситуація повторить історію з Patriot, коли спочатку Німеччина говорила, що це має бути рішення США, колективне рішення НАТО. А потім, після перемовин зі США у достатньо відкритому форматі, Німеччина ухвалила рішення про передачу Patriot Україні. Думаю, що тепер буде ще один раунд переговорів між Сполученими Штатами та Німеччиною, і питання щодо передачі Leopard Україні буде вирішене - за рахунок як Німеччини, так і інших країн НАТО, які мають танки того чи іншого типу, але "леопардівського", скажімо так, окрасу", - зазначив він.

Згурець не виключає, що поштовхом для Німеччини може стати рішення Польщі передати Україні танки. При цьому такий підхід не вплине на польсько-німецькі відносини.

"Польща робить цей крок з огляду на загальноєвропейську безпеку і розуміння - якщо зараз не постачати зброю Україні, то потім самій Європі доведеться брати до рук зброю і пробувати демонструвати ту мужність, яку зараз демонструють ЗСУ. Чи вистачить у них для цього сил і можливостей, це ще велике питання. Тому якраз логіка підтримки України виглядає досить раціонально", - пояснив експерт.

Читайте також: Віцепрем’єр Німеччини — про передачу танків Україні: Рішення має бути ухвалене швидко

Водночас він зауважив, що зволікання з рішенням щодо передачі Україні танків Leopard стосується не "історичних обмежень" Німеччини - радше йдеться про "певні економічні речі або якісь аргументи третього порядку", які мають з'ясувати між собою США і ФРН.

"Думаю, що тут є якісь речі, важливі для Німеччини, можливо, у якійсь іншій площині економічної чи політичної діяльності. Можливо, Німеччина використовує цю історію, аби щось змінити в якомусь іншому питанні у відносинах зі США", - вважає Згурець.

Водночас загальні підсумки нинішнього засідання "Рамштайну" Згурець оцінює достатньо позитивно, відзначаючи, що обіцяні постачання озброєння значною мірою задовольняють потреби української армії, окреслені раніше Залужним.

"Фактично є зміни в постачанні зразків систем, які нам вкрай необхідні, коли ми говоримо про посилення систем ППО, бронетанкову техніку, значні запаси боєприпасів, засобів ураження", - додав він.

Читайте також: Фінляндія готова долучитися до передачі танків Україні – МЗС

Як повідомляв Укрінформ, на американській авіабазі “Рамштайн” у Німеччині 20 січня відбулося восьме засідання Контактної групи з питань оборони України.

Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заявив, що керівники оборонних відомств понад 50 країн не дійшли згоди про постачання Україні основних танків, але таке рішення може бути прийняте дуже швидко.

Фото: Bild

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-