Заступник генсека НАТО: Альянс має бути готовим до тривалої підтримки України

Заступник генсека НАТО: Альянс має бути готовим до тривалої підтримки України

Укрінформ
Немає жодних ознак того, що режим путіна має намір зупинити війну, тож 2023 рік буде складним, і НАТО має бути готовим до тривалої підтримки України.

Про це заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане перед початком засідання Військового комітету НАТО, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«путін готується до тривалої війни. Він уже мобілізував додатково понад 200 тисяч військовослужбовців, багато з яких наразі проходять тренування. Він наростив військове виробництво і намагається отримати більше зброї від інших авторитарних режимів, включаючи Іран. Але, що найважливіше, немає жодних ознак, що путін змінив свої цілі. Тож ми маємо бути готовими до тривалого протистояння. 2023 рік буде важким. І ми маємо підтримувати Україну так довго, як це буде необхідно», - заявив представник Альянсу.

Водночас він наголосив на необхідності виконувати рішення торішнього Мадридського саміту НАТО, що передбачає зміцнення оборони країн-союзниць та їх спроможності відповісти на будь-які ймовірні загрози з будь-якого напрямку.

У межах цих зусиль НАТО збільшує свою військову присутність та бойові групи у країнах на східному фланзі до рівня бригад, нарощує сили високої готовності, одночасно зміцнюючи військові спроможності та вдосконалюючи систему управління.

У цьому контексті Джоане висловив своє бачення щодо пріоритетів, які будуть винесені на розгляд лідерів НАТО під час наступного саміту у липні у Вільнюсі. Першим є збільшення видатків на оборону. За словами заступника генерального секретаря, показник у 2 відсотки від ВВП країн-союзниць, визначений під час саміту у Вельсі майже 10 років тому, сьогодні виглядає як мінімальна межа.

Другий напрямок – це нарощування спроможностей оборонної промисловості, що необхідно, аби поповнити власні арсенали країн НАТО, допомогти Україні та забезпечити ефективність політики стримування та оборони. Це питання обговорюватиметься на зустрічі міністрів оборони країн НАТО у лютому.

«Ми засвоюємо уроки цієї війни. Ми також маємо бути готовими до потенційних війн у майбутньому, продовжувати трансформацію НАТО у цифрову епоху. Наш Альянс має зберігати військові потужності та спроможності, щоб захистити союзників на тлі всіх викликів, що виникають сьогодні і можуть постати завтра, включаючи операції у багатьох оперативних просторах. Важливо бути готовими до дій в умовах появи нових технологій, включаючи штучний інтелект та «великі дані», - наголосив Джоане.

Читайте також: Кіссінджер визнав, що членство України в НАТО було б доречним

Як повідомлялося, сьогодні у штаб-квартирі НАТО розпочалося дводенне засідання Військового комітету НАТО, однією з головних тем якого буде військова агресія росії проти України та її вплив на європейську і євроатлантичну безпеку.

Очікується, що у роботі Військового комітету НАТО в режимі телеконференції візьме участь Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний.

Фото: NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-