пригожин шукає винних у поразках «вагнерівців» під Бахмутом – ISW

пригожин шукає винних у поразках «вагнерівців» під Бахмутом – ISW

Укрінформ
Засновник так званої «ПВК Вагнер» євген пригожин, схоже, намагається зняти з себе відповідальність за невдачі «вагнерівців» під Бахмутом та перекласти її на міноборони росії.

Про це йдеться в останньому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Американські аналітики привертають увагу до того, що російський олігарх євген пригожин, який фінансує так звану «ПВК Вагнера», докладає зусиль для виправдання відсутності прогресу цього збройного формування в Бахмуті, що частково підтверджує оцінку ISW про виснаження російських сил навколо цього міста. Так, російський пропагандистський ресурс «РИА Новости» 3 січня поширив інтерв'ю пригожина, в якому той заявив, що бойовики «ПВК Вагнера» не можуть прорвати українську оборону в Бахмуті, тому що кожен будинок в місті є «фортецею» і що українці мають оборонні лінії через кожні 10 метрів.

«Це значний поворот для пригожина і перший раз, коли він представив сили Вагнера в Бахмуті як такі, що фактично не досягають успіху. Раніше пригожин, у жовтні 2022 року, заявляв, що сили Вагнера, які діють у районі Бахмута, просуваються щодня на 100-200 метрів. Група Вагнера проводила інформаційні операції, щоб стверджувати, що сили групи Вагнера в грудні досягли успіхів у Бахмуті виключно без допомоги інших російських елементів», - заявляють американські аналітики.

На їхню думку, пригожин, «імовірно, створює інформаційні умови для того, щоб покласти відповідальність за невдачу групи Вагнера у взятті Бахмута на міністерство оборони росії або стан російської промисловості».

На цьому тлі вказується на те, що бойовики «ПВК Вагнера» заявили також про те, що вони не змогли прорвати українські позиції в Бахмуті через недостатню кількість бронетехніки, боєприпасів та 100-мм снарядів. «Ця заява має на меті зняти особисту відповідальність з групи Вагнера та пригожина, пов’язавши неспроможність захопити Бахмут з більш широкими проблемами розподілу російських ресурсів, про які російські та українські джерела все частіше говорять з кінця грудня», - заявили в ISW.

Читайте також: На Бахмутському напрямку українські бійці відбили штурм і захопили позиції ворога

Як повідомляв Укрінформ, раніше командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що ворожі сили не змогли захопити Соледар та оточити Бахмут до 26 грудня, як це планувало російське командування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-