Україна торік стала найбільшим імпортером німецької зброї

Україна торік стала найбільшим імпортером німецької зброї

Укрінформ
У 2022 році Україна стала основним імпортером німецьких озброєнь і найбільшою країною за кількістю схвалених ліцензій на експорт зброї.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на дані Федерального міністерства економіки ФРН, які було оприлюднено 4 січня.

«Більше чверті всіх дозволів (понад 2,245 млрд євро зі загалом 8,36 млрд) припадає на Україну. Це робить Україну країною з найбільшою кількістю дозволів у 2022 році», - повідомили в міністерстві.

На другому місці з великим відривом ідуть Нідерланди – 1,826 млрд, треті - США (864,457 млн), далі Велика Британія (453,135млн)

Переважна більшість усієї суми (7,54 мільярда євро) припадає на дозволи для близьких країн-партнерів і на підтримку України в її самозахисті від російської агресії, яка порушує міжнародне право, йдеться у пресрелізі. 

Читайте також: Німецький концерн Rheinmetall будує завод боєприпасів - поставки плануються і в Україну

За попередніми даними, у 2022 році було видано індивідуальних ліцензій на експорт озброєнь на 8,36 млрд євро (відповідно: 3,96 млрд євро на військову зброю та 4,4 млрд євро на інше озброєння).

Ліцензії на поставки до країн ЄС, НАТО та країн-еквівалентів НАТО склали близько 5,1 млрд євро (2,64 млрд євро на військову зброю та 2,48 млрд євро на інше озброєння). Ліцензії для країн ЄС, НАТО та країн-еквівалентів НАТО та Республіки Корея, а також України разом становлять 90% від загальної вартості всіх окремих виданих ліцензій. Окрім України та Республіки Корея, лише 825 мільйонів євро (9,9%) пішли до інших третіх країн.

«Баланс федерального уряду за перший рік його повноважень показує результати політики експорту зброї, заснованої на цінності.... Понад 90% експорту зброї йде до близьких країн-партнерів і в Україну для самооборони. До решти третіх країн ставляться обмежувально, відповідно до політичних принципів. Також в інтересах нашої безпеки, щоб зброя не потрапила до країн, які систематично порушують права людини. Виходячи з цього, Федеральний уряд також налаштований на розширення співпраці в Європі і водночас продовжує роботу над першим Законом про контроль за експортом зброї», - заявив державний секретар міністерства Свен Гіголд.

У 2021 році загальна вартість німецького експорту озброєнь становила 9,35 млрд євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-