Проєкт «Свідчить Україна» покаже світу відеосвідчення жертв злочинів рф

Проєкт «Свідчить Україна» покаже світу відеосвідчення жертв злочинів рф

Фото, відео
Укрінформ
Короткі документальні фільми-свідчення про злочини рф в Україні мають привернути увагу світової спільноти та допомогти в майбутньому притягнути до відповідальності винних.

Про це журналістка, одна засновниць проєкту «Свідчить Україна» Наталія Гуменюк розповіла Укрінформу.

Три документальні фільми були представлені в Берліні в грудні за сприяння Посольства України в ФРН і Дому Європи (представництва структур ЄС) в німецькій столиці.

«Ми показали три фільми: про викрадення українських дітей з Маріуполя в росію (це історія зі щасливим кінцем); про атаку на Чернігів 3 березня, від якої загинули 47 людей (це перша бомба, яка впала з літака на українські міста); про вбивство людей, які тікали з Донбасу, коли було обстріляно вокзал у Краматорську», - зазначила Гуменюк.

Стрічки є частиною проєкту «Свідчить Україна» (The Reckoning Project), який документує воєнні злочини, злочини проти людності, які коїть росія в Україні. Поки фільмів три, але згодом їх буде більше.

«Загальна мета проєкту – судові процеси, але також привернення уваги. Показами ми хочемо порушити дискусію», - пояснила Гуменюк. Показ у Берліні став свого роду «пробою». Основні покази плануються у січні-лютому, в різних містах і країнах, різними мовами.

Один із фільмів уже було опубліковано на сайті американського часопису «Vanity Fair».

Український міжнародний проєкт, який реалізує українська громадська організація «Лабораторія журналістики суспільного інтересу», є виконавцем проєкту у співпраці з Інститутом висвітленням війни та миру. Над проєктом, який, за словами Гуменюк, розрахований на роки, українські журналісти працюють разом із зарубіжними колегами, які досліджувати війну, зокрема, у Сирії, Чечні, Руанді та Боснії. В Україні працюють близько 20 дослідників і журналістів, які документують воєнні злочини, міжнародна команда – це визнані у світі журналісти, документалісти, науковці, юристи, розслідувачі воєнних злочинів, аналітики з ЄС, Великої Британії та США тощо.

«Ми дуже не хотіли б, щоб поняття воєнних злочинів стало просто словами. Хотілося б, аби за цим було розуміння реальних історий реальних людей», - зазначила журналістка.

Фільми, визнає вона, не можуть використовуватися як свідчення у суді. Але окремо ведеться робота за певною методологією, щоби всі герої, з якими говорять автори фільмів, могли бути свідками у суді. Їх свідчення належним чином задокументовані.

Війна росії проти України триває вже понад 10 місяців. Україна виступає з ініціативою створення міжнародного трибуналу за злочин агресії, що дозволить притягнути до відповідальності вище військово-політичне керівництво рф. Конкретні злочини може розслідувати Міжнародний кримінальний суд.

Фото в тексті: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-