Литва виділяє €40 мільйонів на військову допомогу Україні наступного року - міністр оборони

Литва виділяє €40 мільйонів на військову допомогу Україні наступного року - міністр оборони

Укрінформ
Від початку російського вторгнення в Україну Литва надала нашій країні військової допомоги на €283 млн, наступного року ця сума зросте ще на €40 млн.

Про це міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас повідомив порталу Delfi, передає Укрінформ.

«На наступний рік запланована допомога становить близько 40 мільйонів євро. Планується закупівля нової техніки та іншого обладнання, що виробляється в Литві та якого потребують українці. Не виключаю, що в межах модернізації литовської армії ми зможемо передати й певне озброєння», - сказав міністр.

За його словами, надана допомога включає системи ППО, легке піхотне озброєння, протитанкові засоби, міномети, кулемети, боєприпаси, а також броньовані машини та гаубиці, зокрема 62 бронетранспортери М113.

Крім того, Литва передала Україні багато зброї радянського зразка, яка була необхідна для протидії у перші дні повномасштабного вторгнення рф.

Читайте також: Військова підтримка Литви Україні досягла €280 мільйонів

«Українці кажуть... це саме те, що було необхідно. Особливо на початковому етапі, ми були взагалі першими, від кого вони отримали допомогу. Ми направили допомогу в Україну вже на другий день після початку війни», - зазначив Анушаускас.

Нині Литва продовжує підготовку українських військовослужбовців. У тренувальних центрах країни пройшли навчання близько 400 українських військових фахівців, і ця робота триватиме.

«Ми готові продовжувати навчання українських військовослужбовців та інструкторів у Литві й наступного року. Це включає курси операторів протитанкових засобів, військових інженерів, розмінування, РХБ-захисту, підготовки фахівців із обслуговування та ремонту БТР М113, а також курси інформаційних операцій та кібернетичного захисту», - зазначили в оборонному відомстві Литви.

Читайте також: Литва передала Україні ще дві відремонтовані гаубиці PzH 2000

Крім того, Литва братиме участь у Військовій допоміжній місії ЄС, навчальні центри якої розгорнуто на території кількох держав.

Як повідомлялося, Литва належить до держав, які надають Україні найбільшу допомогу відносно національного ВВП.

5 грудня Анушаускас заявив, що Литва передає Україні артилерійські снаряди калібру 155 міліметрів.

Фото: Delfi

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-