Битва за Україну. День триста другий

Битва за Україну. День триста другий

Укрінформ
ЗСУ знищили вже більше 100 тисяч російських військових, 3 тис. танків і майже 6 тис. бронемашин. Слава Україні! Слава ЗСУ!

Ми зібрали для вас інформацію про трьохсот другий день війни: чим жили Україна та українці 22 грудня 2022 року

ВІЗИТ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ДО США

Президент Володимир Зеленський заявив, що повертається із Вашингтона з хорошими результатами і везе рішення, які чекали Сили оборони на Донбасі та на півдні. Також досягнуто нові домовленості щодо допомоги українським енергетикам.

Президенти України і США Володимир Зеленський і Джо Байден після проведення двосторонньої зустрічі в Білому домі провели спільну пресконференцію. Повний текст виступу Президента України за посиланням. Докладніше про візит.

 Основне з прес-конференції президентівю. Президент Володимир Зеленський переконаний, що надання Україні комплексів Patriot є важливим кроком у створення над Україною повітряного щита.

-  Україна демонструє відкритість до досягнення справедливого миру, тоді як путін не має жодного наміру припиняти війну, вважає Президент США Джо Байден

-  Президент України Володимир Зеленський вручив президенту США Джо Байдену українську нагороду «Хрест бойових заслуг» після того, як обидва лідери поспілкувалися з журналістами з Білого дому.

-  Президент Джо Байден оголосив після зустрічі з Президентом Зеленським, що Сполучені Штати через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надали понад 374 мільйони доларів додаткової гуманітарної допомоги у відповідь на поточні потреби, спричинені війною путіна проти України.

Президент України Володимир Зеленський виступив зі зверненням до обох палат Конгресу Сполучених Штатів. Під час промови президента України Конгрес Сполучених Штатів 21 раз аплодував стоячи. Основне з виступу:
-  Україна, Сполучені Штати та Європа здобули першу спільну перемогу над росією, коли остаточно позбавились її впливу на свідомість країн цивілізованого світу.
-  Нестача бронетехніки й авіації затягує війну. Штати можуть значно пришвидшити перемогу Україну у війні з росією, збільшивши поставки до України різноманітної військової техніки.
-  Наївно чекати на кроки до миру від держави, якій подобається бути державою-терористом, вважає Володимир Зеленський.
-  "Ваші гроші – це не благодійність. Це інвестиції у глобальну безпеку і демократію, якими ми розпоряджаємося найбільш відповідально".

Президент України Зеленський передав членам Палати представників та сенаторам бойовий прапор з фронту, який має стати символом спільної перемоги України, США і всього вільного світу.

Президент України Володимир Зеленський провів у Вашингтоні зустріч зі спікеркою Палати представників Конгресу Ненсі Пелосі. Глава держави висловив сподівання на продовження міцної двопалатної та двопартійної підтримки України в Конгресі, завдяки чому Україна одержує таку необхідну військову, фінансову й гуманітарну допомогу.

Відбулася зустріч Володимира Зеленського з лідером республіканської меншості в Сенаті Мітчем Макконнеллом, лідером демократичної більшості Сенату Чаком Шумером та лідером меншості у Палаті представників Кевіном Маккарті. Президент висловив сподівання, що Конгрес США затвердить пакет фінансової підтримки для України обсягом майже $45 мільярдів. На зустрічі також ішлося про важливість визнання ПВК «Вагнер» терористичною організацією.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-  Президент України дорогою додому здійснив візит до Польщі, де зустрівся з президентом Анджеєм Дудою. Глави держав обговорили стратегічні плани на майбутнє, двосторонні відносини та взаємодії на міжнародному рівні у 2023 році.

-  Міністерство фінансів США у четвер оприлюднило список нових санкцій проти рф, до якого увійшли десть російських компаній і дослідних установ, пов’язаних з морським технологічним сектором.

-  Сполучені Штати мають три різні моделі закінчення війни в Україні шляхом переговорів - Washington Post. Перша включає виведення російських військ з усієї української території, яку вони зараз займають, включаючи Крим і райони східного Донбасу, які вони захопили в 2014 році. Другий варіант - це відведення військ на лінії 2014 року. Третій  - виведення військ включно з Донбасом, але не Кримом. Щодо останніх двох -  Зеленський чітко дав зрозуміти, що їх не підтримає, зазначивши, що мир може настати лише тоді, коли російські окупанти відійдуть з усієї окупованої території.

-  Наступний саміт Україна-ЄС відбудеться 3 лютого в Брюсселі, президент України Володимир Зеленський вже отримав запрошення на захід - Баренд Лейтс, прессекретар президента Європейської ради

-  Міністри фінансів країн "Групи семи" за підсумками зустрічі оголосили про наміри направити до 32 мільярдів доларів бюджетної підтримки Україні у 2023 році. Також Глави МЗС країн G7 на зустрічі домовилися посилювати надання Україні ППО і боєприпасів до них.

-  У польському Пшеводуві, поблизу кордону з Україною, у середу тривали додаткові слідчі дії на місці падіння ракети 15 листопада, в результаті чого загинули двоє осіб, перші результати слідства можуть стати відомими через "місяць-два" - Лукаш Лапчинський, речник Національної прокуратури Польщі.

ЦИТАТИ ДНЯ

Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Стратегічним завданням для того, щоб українці бачили перспективу відбудови і розвитку країни після війни, є членство України в ЄС через два-три роки, а не через десятиліття».

Олексій Резніков, міністр оборони України: «Чергова військова допомога США для ЗСУ - це не різдвяний подарунок. Це те, що необхідно для роботи: у свята та будні, вдень та вночі, у сніг, дощ та спеку. Це боротьба за життя, свободу, прагнення до щастя».

Ліндсі Грем, сенатор від Республіканської партії США: «В інтересах національної безпеки Америки, щоб путінська росія зазнала поразки в Україні... Україна не просить США вести війну за неї, а лише закликає надати озброєння та фінансову допомогу, щоб продовжувати боротися. Я пишаюся тим, що підтримую Україну. Перемога України – це наша перемога».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  За даними Генштабу, 20 грудня цього року Сили оборони завдали удару по скупченню живої сили противника в районі Миколаївки Скадовського району Херсонської області: уражено до 140 військовослужбовців російських окупаційних військ та знищено 8 вантажних автомобілів Камаз з боєприпасами.

-  В результаті ураження 20 грудня польового аеродрому ворога в районі Каховки Херсонської області окупанти втратили до 150 осіб вбитими та близько 50 – пораненими, знищено до 20 одиниць військової техніки різного типу - Генштаб

-  У Бахмуті Донецької області росіяни не мають переломного успіху й не прорвали українську оборону - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ. Локальні рухи в той чи інший бік, вигини фронту бувають, їхні групи іноді проривалися на околиці Бахмута, але вони були звідти вибиті.

-  Українські військові можуть протягом кількох місяців опанувати зенітні ракетні комплекси Patriot, які нададуть Україні США - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил

-  На захопленій території Херсонщини підірвали авто з колаборантом, за попередньою інформацією - це гауляйтер Любимівки й Василівки Каховського району андрій штепа - Сергій Хлань, депутат Херсонської обласної ради

***

-  Унаслідок ракетних атак на енергосистему пошкоджено більше 50 підстанцій різного класу напруги та більше 50 високовольтних ліній електропередач – прем’єр-міністр.

-  На Херсонщині у Каховському районі російські військові зі складу вивезли 1 100 тонн зерна - поліція Херсонської області.

-  Від початку повномасштабного вторгнення російські війська вбили в Україні 450 дітей, 864 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора.

-  На кладовищі у поселенні геологів у Херсоні після звільнення від загарбників виявили ще 36 могил - Євгеній Єнін, перший заступник міністра внутрішніх справ. Там масове захоронення, де є й тіла військовослужбовців. Загалом за період окупації до моргів поступило близько 700 тіл, з яких приблизно 100 – з тілесними ушкодженнями, отриманими унаслідок військових дій, особи 12 із них до цього часу не встановлено.

-  За минулу добу російські військові 60 разів обстріляли територію Херсонської області, одна людина загинула, шестеро поранені – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Сьогодні відзначається День енергетика – професійне свято працівників енергетики та електротехнічної промисловості України. Президент Володимир Зеленський привітав енергетиків із професійним святом і подякував за цілодобову роботу на максимумі можливостей.

-  Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що рішення президента США Джо Байдена надати Україні ЗРК Patriot відкриває двері для аналогічних кроків союзників.

-  Упродовж 2022 року Верховна Рада відпрацювала 49 пленарних днів, під час яких було розглянуто 975 законопроєктів.

-  В Україні кількість "пунктів незламності" збільшиться до 15-17 тисяч за два тижні – прем’єр-міністр. Станом на минулий тиждень таких "пунктів незламності" в Україні є 5 тис.

-  Вихід із найскладнішого випадку повного блекауту займає від семи до десяти днів, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

-  Правоохоронці повідомили екс-народному депутату, бізнесмену Дмитру Святашу про підозру у посяганні на територіальну цілісність України - Київська міська прокуратура. Колишній нардеп у серпні 2022 року на своїй офіційній сторінці у соціальній мережі опублікував пост із публічними закликами до підтримки військової агресії рф проти України. За наявними даними Святаш переховується на території Росії. Він перебуває в міждержавному розшуку.

-  Енергоатом підключив до електромережі дев'ятий енергоблок вітчизняних АЕС, який 18 грудня був виведений в ремонт для усунення зауважень. Наразі енергоблок навантажений до 400 МВт. Після зняття Укренерго обмеження з видачі потужності у цьому енерговузлі його завантажать до номінальної потужності 1000 МВт – і Україна отримає повну потужність всіх енергоблоків АЕС, розташованих на контрольованій державою території. На сьогодні найскладнішою ситуація залишається у центральному регіоні та у Києві, а також у прифронтових регіонах на сході та півдні країни.

-  Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний вручив нагрудний знак «За сприяння війську» предстоятелю Православної церкви України митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

***

-  Обстріл енергетичної інфраструктури не матиме значного впливу на динаміку цін споживчого ринку, але перехід бізнесу на дизелі та генератори може спричинити збільшення інфляції на 1-2 відсоткових пункти у 2023 році – Мінекономіки.

-  Україна за час повномасштабної війни отримала від міжнародних партнерів фінансової допомоги на 28 млрд дол - Юлія Свириденко, перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки України.

-  За січень-листопад 2022 року чистий прибуток банківської системи становить 19,4 млрд грн – Нацбанк.

-  Із 12 по 18 грудня через морські порти Одеської області було експортовано “зерновим коридором” 514,8 тис. т агропромислової продукції, що на 22% менше, ніж за попередній тиждень – Мінінфраструктури.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Європейський союз передасть 900 генераторів для електропостачання важливих об'єктів, таких, як лікарні - Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії. ЄС також передає мільйони енергозберігальних лампочок, які допоможуть Україні суттєво економити електроенергію.

-  Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує невелике економічне зростання в Україні 2023 року на рівні 1,0%. Раніше МВФ не робив прогнозів на наступний рік. Прогноз падіння ВВП України у 2022 році покращено до 33,0% порівняно з 35,0%, що очікувалися у жовтні.

-  Речник міністерства закордонних справ Ірану Нассер Канаані в четвер розкритикував заяви Володимира Зеленського про військову підтримку Тегераном Москви у війні проти України. "Зеленському варто було б знати, що стратегічне терпіння Ірану щодо таких безпідставних звинувачень не є безмежним", – заявив представник іранського МЗС.

-  Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі зустрівся в Москві з гендиректором росатому ліхачовим – обговорювали, за його словами, створення "зони безпеки" в окупованому росією Енергодарі, куди входила б Запорізька атомна електростанція. Подробиці переговорів – якою буде ця зона, чи звідти вийдуть усі війська рф, чи тільки ті, що з важким озброєнням, – та інші деталі не розголошуються.

-  На полігоні Лібава в Чехії завершила підготовку перша група українських військовослужбовців у межах місії Європейського Союзу EUMAM - iDNES. Під час тритижневого курсу підготовки кількасот українських військових відпрацювали базові навички, зокрема стрільби з автоматів та водіння бойових машин піхоти. Програма навчання також передбачала передачу досвіду з планування атаки, оборони або пересування.

-  Уряд та парламентські партії Данії погодилися виділити ще 300 мільйонів данських крон (майже $43 мільйони) для закупівлі зброї та обладнання для України – міноборони Данії. Кошти будуть виділені з бюджету міністерства оборони та будуть передані Міжнародному фонду для України, який очолює Велика Британія.

-  Президент Франції Еммануель Макрон закликав Європу зменшити свою залежність від США та розвинути власні оборонні можливості, водночас відіграючи більш активну роль у НАТО. Також Макрон сказав, що вважає малоймовірним вступ України до НАТО як варіант безпекових гарантій для неї і зазначив, що Україні потрібно надати гарантії безпеки у процесі рішення для завершення війни, але таких гарантій потребує і росія.

ВОРОГ

-  В Міністерстві оборони рф повідомили, що очільник оборонного відомства шойгу в черговий раз проінспектував підрозділи військових на фронті в Україні – росЗМІ. Нещодавно міністерство оборони рф відзвітувало, що сергій шойгу перевірив "передові позиції російських підрозділів". Однак проєкт GeoConfirmed встановив, що, попри заяви російського міністерства, на опублікованому відомством відео Шойгу знаходився в десятках кілометрів від передових позицій окупантів.

-  Прессекретар російського президента пєсков сказав, що в кремлі не почули від президентів України і США слів про готовність дослухатися до стурбованості росії – ЗМІ.

-  Ексглава роскосмосу дмитро рогозін і так званий "глава уряду ДНР" віталій хоценко дістали поранення в Донецьку нібито після обстрілу з боку України – ЗМІ. В Держприкордонслужбі України відповіли, що «Днями Державна прикордонна служба встановила, що громадянин рф рогозін д. незаконно перетнув український кордон та знайшла його місце перебування на тимчасово окупованій росією території в Донецькій області. Особисто вручити протокол порушнику прикордонники не змогли, тому даній особі його "передали" під час святкування ним дня народження небайдужі товариші».

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-