Генштаб ЗСУ не виключає, що білорусь готується до участі у війні

Генштаб ЗСУ не виключає, що білорусь готується до участі у війні

Укрінформ
Наразі ймовірність проведення ворожої наступальної операції з території республіки білорусь залишається низькою.

Про це заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України бригадний генерал Олексій Громов заявив на брифінгу представників Сил безпеки та оборони, передає кореспондент Укрінформу.

Він зазначив, що на території білорусі з середини жовтня триває нарощування російської військової присутності. Зокрема, у межах розгортання регіонального угруповання союзної держави проходять підготовку російські підрозділи другої мотострілецької дивізії та першої танкової армії західного військового округу. За словами Громова, до проведення зазначених заходів як інструктори залучаються військовослужбовці збройних сил білорусі. «Таким чином кремль використовує офіцерський склад та полігонну інфраструктуру білорусі для відновлення боєздатності існуючих, а також підготовки новостворених підрозділів збройних сил російської федерації», - пояснив генерал.

Окрім того, він розповів, що продовжується переміщення на територію білорусі озброєння та військової техніки для комплектування підрозділів російських загарбників. Наприклад, цього тижня ворог перекинув на аеродром в Мачулищах три літаки МіГ-31К, які є носіями гіперзвукових ракет «Кинджал», а також літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50У. Громов підкреслив, що це свідчить про нарощування можливості російського агресора завдавати авіаційних ударів по території України. При цьому генерал запевнив, що нині на території білорусі відсутній необхідний компонент повітряного угруповання, яке може забезпечити діяльність та авіаційну підтримку військ у ході проведення наступальної операції.

«З урахуванням наявних даних можна зазначити, що наразі ймовірність проведення наступальної операції з території республіки білорусь залишається низькою», - сказав Громов.

Водночас він поінформував, що прикордонний державний комітет білорусі до 1 березня 2023 року продовжив обмеження на в’їзд та перебування громадян у прикордонній смузі в районах Гомельської області, що межують із Київською та Чернігівською областями України. Крім цього, за його даними, у прикордонних з Українською державою районах Брестської області минулого тижня тривав процес агітації вступу добровольців до підрозділів територіальної оборони.

Читайте також: білорусь перекидає танки до кордону з Польщею та Литвою – ЗМІ

Водночас Громов додав, що палата представників білорусі схвалила законопроєкт про запровадження смертної кари за державну зраду для військовослужбовців та представників державної влади. «Не виключено, що такі дії режиму лукашенка є одним із кроків у межах підготовки до участі у війні проти України», - констатував генерал.

Як повідомляв Укрінформ, білоруський режим у вівторок оголосив проведення “раптової перевірки” своєї армії. При цьому в мінську заявили, що планують проведення маршу на великі відстані, тренування військ на незнайомих ділянках місцевості, а також відпрацювання завдань щодо захоплення різних об'єктів.

Читайте також: Під час перевірки білоруської армії планують «взяти під охорону» об'єкт на кордоні з Україною

Водночас Міноборони США заявило, що не бачить загроз для транскордонної безпеки з боку білорусі, яка оголосила незаплановані навчання власної армії неподалік українського кордону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-