Президент просить Нову Зеландію допомогти у протидії екоциду росії

Президент просить Нову Зеландію допомогти у протидії екоциду росії

Фото, відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський закликав Нову Зеландію підтримати українську формулу миру й розпочати консолідацію світу заради протидії екоциду.

Про це він зазначив у зверненні до новозеландського парламенту, повідомляє Укрінформ.

"Я закликаю вас підтримати у вашому парламенті українську формулу миру й розпочати консолідацію світу заради восьмого пункту формули – заради протидії екоциду. Хай росія відповідає за всі прояви її агресії", - сказав Зеленський.

Він нагадав, що формулу миру запропонував нещодавно на саміті G19, вказавши, що її складниками є радіаційна та ядерна безпека, продовольча безпека, енергетична безпека, звільнення всіх військовополонених і повернення депортованих, повне виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України, виведення російських військ з української землі і завдяки цьому припинення бойових дій, повернення справедливості через притягнення до відповідальності воєнних злочинців, протидія екоциду, недопущення ескалації війни та фіксація її закінчення.

За його словами, кожен із цих пунктів здатен прибрати той чи інший елемент російської агресії, а отже, всі вони гарантують мир.

"І я запропонував скликати спеціальний саміт уже найближчими місяцями. Global Peace Formula Summit, на якому держави-партнери могли б визначитись із тим, який із пунктів формули миру вони могли б допомогти реалізувати", - наголосив Президент.

Зеленський запропонував Новій Зеландії долучитися до допомоги реалізації будь-якого з пунктів формули, однак порадив звернути увагу саме на екологічну безпеку.

Глава держави поінформував, зокрема, що наразі 174 тис. кв. км української території забруднені мінами та боєприпасами, що не розірвалися, акваторія Чорного й Азовського морів також забруднена мінами й втратила сотні тисяч живих істот, які загинули внаслідок бойових дій і активності російського військового флоту.

Читайте також: Цвинтар для чотирьох мільйонів птахів: Прокурори в Чорнобаївці фіксують черговий екоцид рф

Крім того, він зауважив, що в Україні десятки річок забруднені, сотні вугільних шахт затоплені, десятки найнебезпечніших підприємств, зокрема хімічних, зруйновані російськими ударами, а 3 млн га лісів постраждали через бойові дії

"Усе це та інші прояви російської екоцидної політики матимуть безпосередні негативні наслідки для мільйонів людей, для нашого регіону й сусідніх регіонів", - підкреслив Президент.

Зеленський закликав Нову Зеландію проявити лідерство в міжнародних інституціях, зокрема в ООН і на двосторонньому рівні з іншими державами, щоб світ побачив і цей виклик російської війни.

Читайте також: Україна ініціює обговорення єдиних підходів до оцінки збитків клімату від військових дій

Як повідомлялося, раніше українська громадська організація "UAnimals" закликала підписати петицію до ООН та Європейського парламенту з метою притягнути до відповідальності росію за екологічні злочини, вчинені під час війни проти України.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-