рф може провести великий наступ на початку 2023 року - Кулеба

рф може провести великий наступ на початку 2023 року - Кулеба

Укрінформ
російська федерація готується до великого наступу в перші місяці 2023 року.

Про це заявив у вівторок міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, спілкуючись із журналістами у бомбосховищі в центрі Києва, повідомляє The globe and маil, передає Укрінформ.

Кулеба зазначив, що росія не змогла відновити темпи наступу після того, як ЗСУ визволили в листопаді Херсон. Проте президент рф володимир путін наполягатиме на прориві найближчим часом.

«Я думаю, здатність росії провести великий наступ може бути відновлена десь до кінця січня - лютого, але це те, що вони намагатимуться зробити, - сказав Кулеба. - У кращому разі (для рф), беручи до уваги мобілізацію, оголошений ними призов, підготовку нових призовників і переміщення важкого озброєння по всій країні, вони, безумовно, ще зберігають надію на те, що зможуть прорвати наші лінії і просунутися вглиб України».

Міністр зазначив, що першочерговим завданням для України є відновлення електропостачання по всій країні після шести ракетних ударів, завданих росією по об'єктах інфраструктури починаючи з 10 жовтня.

«Їхня мета - зруйнувати українську енергетичну систему й залишити мільйони людей без доступу до електроенергії, води та опалення в умовах низьких температур, - сказав він. - Путін сподівається, що без світла, води та опалення українці перестануть чинити опір і приймуть російські ультиматуми, але це серйозний прорахунок. російський ракетний терор не зламає Україну».

Він назвав великим успіхом Паризьку конференцію, покликану зібрати кошти для України, аби допомогти їй пережити зиму.

Читайте також: Кулеба - про дипломатичне завершення війни: росія має залишити всі території України станом на 2013

Кулеба визнав, що Україна швидко витрачає свої запаси зброї і звернувся до партнерів і союзників із проханням надати ракети великої дальності та більше польової артилерії калібру 155 мм,

«Найбільше ми потребуємо 155-міліметрових гаубиць, - сказав він. - Ця війна значною мірою є артилерійською війною, і росія все ще має перевагу на полі бою за кількістю гармат, які вона використовує, і за обсягом снарядів, які ці гармати вистрілюють».

За словами міністра, щоб запобігти наступу рф, який очікується в січні-лютому, Україна має отримати гармати для знищення російських цілей на окупованих територіях України.

Як повідомлялося, президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Міжнародна конференція «Солідарність з українським народом», яка відбулася сьогодні у Парижі, зібрала понад 1 млрд євро спільних внесків для допомоги Україні, і що ці гроші підуть на швидке відновлення її інфраструктури.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-